SOIH Kako u svakodnevnom životu osoba s invaliditetom primijeniti asistivnu tehnologiju

Ines Delzotto je sudionike edukacije upoznala s novitetima na području domotike te predstavila nekoliko gadgeta koji uistinu mogu bitno olakšati svakodnevicu osoba s invaliditetom

Marica Mirić

 

Pod moderatorskom palicom Marice Mirić, predsjednice SOIH-a, jučer je održana on line edukacija o asistivnoj tehnologiji ‘Domotika i AT pomagala za skrb o sebi’.

U svom je uvodnom govoru predsjednica Mirić istaknula važnost asistivne tehnologije u životu osoba s invaliditetom, no i upozorila kako je ona zbog visokih cijena često nedostupna korisnicima s različitim oblicima tjelesnih ili intelektualnih ograničenja.

Potom je riječ prepustila uglednoj stručnjakinji za edukacijsku rehabilitaciju Ines Delzotto koja je u svom ekspozeu stavila naglasak na domotiku, široj javnosti malo poznat pojam koji je neizostavni dio asistivne tehnologije. Jučerašnja predavačica Delzotto zaposlena je u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda u Puli, i iza sebe ima bogato iskustvo kada je riječ o primjeni domotike.

Ines Delzotto

 

Za neupućene, asistivna tehnologija podrazumijeva uporabu različitih pomagala koja nadoknađuju neku određenu vještinu koju korisnik ne može samostalno izvoditi. Neopisivo korisno za osobe s invaliditetom! Tek uzgred, zbog toga je naš glasoviti inovator Miroslav Vrankić predložio da se asistivna tehnologija stavi na listu pomagala HZZO-a, no njegova je ideja dočekana ‘gromoglasnom šutnjom’ nadležnih institucija.

Delzotto je sudionike edukacije upoznala s novitetima na području domotike te predstavila nekoliko gadgeta koji uistinu mogu bitno olakšati svakodnevicu osoba s invaliditetom.

Ukratko, domotika je novi sustav povezivanja instalacionih sustava i uobičajen je u tzv. pametnim kućama (ili stanovima, svejedno). Pritom su svi sustavi instalacija u stambenom prostoru povezani u jedan, pa tako pritiskom na gumb određenog gadgeta možete, primjerice, upravljati grijanjem, telefonom, klimatizacijom, i tome slično.

Premda domotika još uvijek nije široko rasprostranjena, kaže Delzotto, njezin je razvoj više nego pohvalan. Sudionike edukacije Delzotto je upoznala i s cijenama brojnih instrumenata koji se svrstavaju u domotiku.

Trebalo bi znatno više prostora za predstavljanje svih uređaja o kojima je govorila Delzotto, no zainteresirani korisne informacije mogu potražiti i na internetu. Oni koji ne žele ‘rudariti’ po bespućima interneta, slobodno se mogu javiti osobno Ines Delzotto.

Ona nije tek stručnjakinja za ovo područje, Delzotto je rudnik znanja.

 


Mladen Kristić

 

Povezane vijesti