Aplikacija LiberatoMap osobama s invaliditetom pružit će bezbrižnije kretanje

LiberatoMap je interaktivna mapa za osobe s invaliditetom, a omogućava lakši i brži pristup informacijama o pristupačnosti objekata u gradu s fokusom na tehničku infrastrukturu

Vizual aplikacije.

 

Iz Udruge Liberato objavili su da je njihova mobilna aplikacija LiberatoMap dostupna na trgovinama aplikacija.

Izrada ove aplikacije bila je dug i naporan proces, no uz podršku svih donatora, partnera i vanjskih suradnika koji su sudjelovali u projektu još od 2019. godine, uspjeli su stvoriti jedinstveno iskustvo za sve korisnike.

Posebno su zahvalili Sveučilištu u Splitu i Sveučilišnom odjelu za stručne studije, gradovima Splitu, Trogiru, Omišu, Makarskoj i Zadru te Turističkoj zajednici Split, koji su se istaknuli svojim doprinosom u stvaranju aplikacije i koji su prepoznali potencijal ove ideje, volje i želje za djelovanjem.

LiberatoMap je više od obične aplikacije. Ona omogućuje korisnicima da pronađu i planiraju putovanja uzimajući u obzir svoje specifične potrebe i ograničenja. To uključuje informacije o pristupačnosti javnog prijevoza, smještaja, restorana i drugih objekata, kao i planiranje ruta prilagođenih korisnikovim potrebama.

Nastavit će raditi na poboljšanju performansi aplikacije i udruge u cijelosti, kako bi mogli pružili još bolje iskustvo korisnicima.

Udrugu Liberato osnovao je Stipo Margić, i sam osoba s invaliditetom, u suradnji s još dvojicom kolega s fakulteta, Mijom Matijevićem i Ivanom Ivančevićem.

Osim ove interaktivne mape, koja za sada obuhvaća Split, Makarsku, Omiš, Trogir i Zadar, tu je još LiberatoTalk koji obuhvaća različite događaje/predavanja/panel rasprave za srednjoškolce, studente i građane u cilju povećanja zastupljenosti tema o osobama s invaliditetom u širem društvenom kontekstu te razgovoru o problemima s kojima se isti susreću. Zatim vodič za studente s invaliditetom, LiberatoTech i DisCloud. DisCloud je kompletan proizvod ima više funkcija i područja djelovanja. Prva i osnovna karakteristika je potpuna prilagođenost interaktivnog ekrana osobama s invaliditetom. Na primjer, na DisCloud može biti instaliran softver 'LiberatoMap' koji na jednostavan i brz način korisnicima pruža informacije o pristupačnosti javnih i privatnih objekata. Osim ovog podržava i sve druge softvere po željama kupca (npr. vodič u trgovačkom centru, kiosk za prodaju karata u trajektnoj luci itd.). Napaja se putem solarne energije.

Osim splitskog Sveučilišta, partneri na projektu LiberatoMap su Splitsko-dalmatinska županija te Turistička zajednica Grada Splita.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti