JUDY HEUMANN Preminula 'majka pokreta za prava osoba s invaliditetom'

Judy Heumann već je za života postala simbol borbe za prava osoba s invaliditetom, nešto kao Che Gueara za ljevičare, s tom razlikom da ona nikada ne bi dozvolila da se njezin lik nosi na majicama ili bude motiv za murale

Judy-Heumann

 

Neki ljudi kažu da je ono što sam učinila promijenilo svijet, napisala je Judy Heumann u svojim memoarima 'Being Heumann' iz 2020.

I uistinu jest, barem svijet osoba s invaliditetom i javnu percepciju invaliditeta kao takvog. Uz sve ostalo, organizirala je prosvjede, zagovarala nove zakone i služila u dvije predsjedničke administracije, što je Amerikance s invaliditetom izvuklo s margina društvenog interesa.

Judy Heumann preminula je u 75. godini života i gotovo je nevjerojatno koliko je još energije i strasti u 'trećoj mladosti' imala za zagovaranje prava osoba s invaliditetom. I to ne samo u Sjedinjenim Državama, Judy je razmišljala globalno. Bila je javna govornica na skupovima diljem svijeta, a njezine su ideje i stavove prenosili čak i srednjestrujaški mediji.

Njezina je biografija obilježena neumornom borbom za život dostojanstven čovjeka, a to je iskustvo počela stjecati već u ranom djetinjstvu kada joj je zabranjen upis u osnovnu školu u Brooklynu 'jer bi njezina kolica mogla predstavljati opasnost od požara'. Judy se nije dala obeshrabriti, pa je uz svesrdnu podršku majke uspjela steći diplomu prvostupnika govora i kazališta na Sveučilištu Long Island, nakon čega je magistrirala javno zdravstvo na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyu.

S pravom se tvrdi da je Judy svojim aktivizmom promijenila pravno okruženje za Amerikance s invaliditetom. Godine 1977. organizirala je prosvjede koji su u konačnici doveli do provedbe Zakona o rehabilitaciji, koji je zabranjivao diskriminaciju Amerikanaca s invaliditetom od strane bilo koje institucije koja prima savezna sredstva. Taj je zakon postavio temelje za Zakon o Amerikancima s invaliditetom (ADA) iz 1990., koji je proširio tu zaštitu na druge dijelove javnog života.

Tek da napomenemo, ADA je preinačila 'fizičko okruženje zemlje nalažući pristupačnost u javnim prostorima – ulazne rampe, Brailleovo pismo na prometnim znakovima, automatska vrata, rubnjake i dizala na gradskim autobusima i druge mjere koje su život učinili lakšim za više od 60 milijuna Amerikanaca koji žive s invaliditetom'.

Karijeru je nastavila u javnoj službi, prvo radeći za Senatski odbor za javnu skrb, a zatim kao pomoćnica tajnika za specijalno obrazovanje i rehabilitacijske usluge pod predsjednikom Billom Clintonom.

Judy Heumann već je za života postala simbol borbe za prava osoba s invaliditetom, nešto kao Che Gueara za ljevičare, s tom razlikom da ona nikada ne bi dozvolila da se njezin lik nosi na majicama ili bude motiv za murale. Bila je preskromna za stvaranje kulta ličnosti, zapravo bi joj se takvo što gadilo.

Judy, počivaj u miru, s anđelima kojima je svejedno ima li netko invaliditet ili ne.


Mladen Kristić

 

Povezane vijesti