Dan URIHO-a: Ustanova koja je postala sinonim za zapošljavanje osoba s invaliditetom

Već tradicionalno, 2. prosinca u KD Vatroslava Lisinskog, obilježava se Dan ustanove URIHO, a ove godine, uz brojne pjevače i pripadnike našeg kulturnog života, proslavu će uveličati i Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda

Čast nam je pozvati vas na našu proslavu u KD Vatroslav Lisinski i pokazati vam što smo sve radili u ovih 67 godina postojanja kada je riječ o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Uz izložbu radova umjetnika s invaliditetom, s početkom u 15 sati, organizirat ćemo okrugli stol na temu "Različiti oblici ulaska osoba s invaliditetom u svijet rada". Nakon humanitarnog koncerta slijedi dodjela povelja i priznanja zaslužnim institucijama i osobama koje su pokazale poseban senzibilitet prema OSI populaciji.

Najveća zaštitna radionica u Hrvatskoj

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju  i zapošljavanje osoba s invaliditetom - URIHO danas zapošljava više od 500 radnika, od čega više od 300 čine osobe s invaliditetom različitih kategorija i profila. Putem programa Radnog centra, Virtualne radionice, kreativnih radionica te raznih radno okupacijskih, športskih i rekreativnih sadržaja u našoj ustanovi svakodnevno ukupno sudjeluje 800 osoba s različitim vrstama invaliditeta. Naši osnivači su Grad Zagreb (88 posto)  i Hrvatski savez gluhih i nagluhih (12 posto).

Tijekom 67 godina opstojnosti u URIHO-vim  proizvodnim pogonima putem raznih programa osposobljene su za život i rad na tisuće osoba s invaliditetom. Time se takvim osobama vraća povjerenje u vlastite radne sposobnosti, ostvarujući važnu društvenu i ljudsku zadaću.
Zaštitno zapošljavanje u URIHO-u provodi se u više proizvodnih i uslužnih programa različitih gospodarskih djelatnosti. Tradicionalni smo proizvođači radno-zaštitne odjeće i obuće, HTZ-opreme, dijela vojne opreme, ortopedskih pomagala i obuće te svih vrsta zastava.
URIHO obavlja usluge vezenja, proizvodi kožnu galanteriju, kožnu konfekciju. Metodom umjetničkog kovanja izrađuje ograde za parkove, okućnice, stubišta, balkone, ukrasne zaštitne rešetke i vrata, stolove, stolice, police i ostali namještaj iz standardnog programa ili po narudžbi. Za opremanje interijera proizvodi svjetiljke različitih oblika i veličina, vješalice, stalke te uporabne i ukrasne predmete od keramike i slično.

Prepoznatljiva kvaliteta proizvoda i usluga

URIHO je bila prva zaštitna radionica koja je certificirana sustavom upravljanja kvalitetom EN ISO 9001:2001. Spomenutim se potvrđuje usklađenost sa strogim svjetskim standardima kvalitetne poslovne organizacije.
Misija URIHO-a  je osposobljavanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih teže zapošljivih osoba, te iznalaženje novih mogućnosti njihovog zapošljavanja stvarajući pri tomu ugodno i poticajno radno okruženje. To se postiže zapošljavanjem osoba s invaliditetom po proizvodnim jedinicama, sukladno njihovim mogućnostima i sklonostima, te rehabilitacijom u sklopu istoimene službe putem predviđenih programa.
Cilj nam je izgraditi priznato ime URIHO-a i njegove proizvodne marke u svakom našem poslu i time ostvariti i održati rejting najpriznatije institucije za zapošljavanje osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. 
Za ostvarenje zadanog cilja nužno je kvalitetom naših proizvoda i pruženim uslugama zadovoljiti potrebe i želje kupaca.  Stoga ćemo i dalje ulagati u tehnološku opremljenost naših proizvodnih jedinica i  pratećih službi. Ulagat  ćemo u edukaciju svojih zaposlenika i razvijati  sustav motivacije svih kadrova a poglavito osoba s invaliditetom. Naglasak ćemo staviti na profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom u cilju razvijanja socijalizacije i očuvanja radnih sposobnosti.
Piše: Ana Gospočić

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL