Radionica za žene s invaliditetom 'DigitALL: Inovacija i tehnologija za rodnu ravnopravnost'

Radionicu organiziramo s ciljem da se žene s invaliditetom što više obrazuju i uključe u digitalne tehnologije. Pokazalo se da su žene oko 30 posto manje digitalno pismene od muškarca, kazala je Marica Mirić, predsjednica SOIH-a

Prizor s radionice.

 

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske ove su srijede, 8. ožujka u dvorani Tribine Grada Zagreba zajedno organizirali radionicu 'Digitalna organizacija' sukladno temi koju je predložila organizacija UN Women.

Uključivanje žena u tehnologiju, poticanje učenja i unapređivanja njihovih digitalnih vještina te prepoznavanja potencijala digitalne naobrazbe, a time i potencijala društvene i ekonomske dobrobiti, predstavlja put na kojemu žene nalaze brojne prepreke, a on bude naročito izazovan u slučaju postojanja invaliditeta žene, djevojaka i djevojčica s teškoćama u razvoju.

- Radionicu organiziramo s ciljem da se žene s invaliditetom što više obrazuju i uključe u digitalne tehnologije. Pokazalo se da su žene oko 30 posto manje digitalno pismene od muškarca, a neophodna im je u svakodnevnom životu, u obitelji, za komunikaciju, ali i za uključivanje u svijet rada - kazala je Marica Mirić, predsjednica SOIH-a.

Iz Ureda pravobraniteljice radionici je prisustvovala njezina zamjenica Mira Pekeč-Knežević, a pravobraniteljica je sve pozdravila video porukom.

- Žene i djevojke s invaliditetom često su u većoj mjeri izložene socijalnim rizicima i siromaštvu, a sagledavajući invaliditet u odnosu na rodni aspekt, bivaju u većoj mjeri isključene i u odnosu na pristupačnost digitalnom svijetu. Socijalna isključenost usko je povezana s invaliditetom, a uz rastuću rodnu nejednakost, pristupačnost digitalnom svijetu predstavlja veliki izazov. Uz invaliditet žene, digitalni rodni raskorak jest izraženiji. Neophodna su nastojanja usmjerena prema ublažavanju rodno uvjetovanih nejednakosti, pritom uzimajući u obzir i invaliditet žena i djevojaka, kako bi se prije svega omogućila digitalna pristupačnost, a potom osobno obogaćivanje digitalnim vještinama i sposobnostima koje će ženama i djevojkama pomoći da iskoriste dobrobiti tehnologije i u odnosu na invaliditet kao i u odnosu na društvene i ekonomske aspekte. U prepoznavanju potencijala pristupačnosti i digitalne naobrazbe, važno je osvijestiti zamke digitalnog svijeta, kojima su u znatnoj mjeri izložene žene i djevojčice, a dodatno ranjive u odnosu na invaliditet i razvojnu teškoću - kazala je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

Ispred Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike prisutnima se obratila Marija Pletikosa, državna tajnica.

Prizor s radionice.- S ponosom možemo naglasiti da su prošla vremena kada su osobe s invaliditetom bile nevidljive u društvu i kada je najčešći oblik skrbi bio smještaj u instituciju. Naš cilj je osigurati što veći spektar usluga u zajednici kako bi kako bi osobe s invaliditetom dobile one usluge koje su im potrebne za rast i razvoj u punom opsegu. Poseban je fokus na prevenciji institualizacije zato je u proceduri donošenja Zakon o osobnim asistentima i usluga će obuhvatiti 14 tisuća korisnika. U pripremi je i Zakon o inkluzivnom dodatku  kojim će se povećati naknade za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom - kazala je Pletikosa. Osvrnula se i na žrtve nasilja u obitelji i istaknula da većina skloništa za žene ima određeni broj smještaja koji ispunjavaju uvjete pristupačnosti.

Radionicu je vodila Kristina Ivatović, magistra informatike, s Fakulteta organizacije i informatike koja je objasnila kako uspješno organizirati svoje vrijeme, aktivnosti i obaveze pomoću digitalnih alata i ostalih pomagala od osnovnoškolskih dana, studentskog razdoblja pa sve do karijernih poslovnih dana s naglaskom na jasno postavljanje ciljeva.

Moderatorica radionice bila je Gordana Jurčević, predsjednica SOIH Mreže žena s invaliditetom koja je kazala da je aktualno i bitno da se sve žene s invaliditetom digitalno obrazuju. To je, kaže, budućnost koja uvelike može pomoći i olakšati funkcioniranje, provedbu svakodnevnih aktivnosti i poslova koji su sigurno 90 posto digitalizirani.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti