Članice Udruge slijepih Međimurske županije mijesile su i pekle klipiće

Programom udruga pruža socijalne usluge i organizira aktivnosti za slijepu djecu i odrasle slijepe osobe, kako bi se povećala njihova socijalna uključenost i kvaliteta života. Također, kroz provedbu programa senzibilizira se javnost o pružanju socijalnih usluga u zajednici

Prizor s radionice.

 

Na radionici međusobnog osnaživanja slijepih žena, koju je prošlog petka, 3. ožujka 2023. održala Udruga slijepih Međimurske županije, članice udruge mijesile su i pekle klipiće.

To je za neke članice bila prilika da ponove stare vještine, dok je za neke to bilo prvo iskustvo samostalnog pripremanja peciva. Sudionice radionice zajednički su sudjelovale u aktivnosti, međusobno su se povezale, a istovremeno se dogodio i prijenos znanja iskusnijih članica mlađoj generaciji, čime smo zapravo svjedočili i pravom međugeneracijskom učenju i druženju, a koje je istovremeno pričinjavalo i veliko zadovoljstvo svim sudionicama. Mlađe osobe mogu puno naučiti od starijih osoba, koje su bogate znanjem, a osim toga možda i najbolje znaju kako drugoj slijepoj ili praktično slijepoj osobi prenijeti i olakšati neke vještine budući da se i same nalaze u sličnoj situaciji. S druge strane, osobe koje prenose svoja znanja i dalje se osjećaju korisnima i vrijednima jer uviđaju kako njihove vještine nekome jako mnogo znače i kako još mnogo mogu doprinijeti zajednici u kojoj žive.

Radionice međusobnog osnaživanja slijepih žena dio su programa 'Osjetimo život' koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Programom udruga pruža socijalne usluge i organizira aktivnosti za slijepu djecu i odrasle slijepe osobe, kako bi se povećala njihova socijalna uključenost i kvaliteta života. Također, kroz provedbu programa senzibilizira se javnost o pružanju socijalnih usluga u zajednici.

Program traje od 1. lipnja 2020. do 31. svibnja 2023. godine, a partner na programu je Centar za socijalnu skrb Čakovec.

Opći cilj programa je potaknuti slijepu djecu i odrasle slijepe osobe na uključivanje u aktivnosti i korištenje socijalnih usluga koje doprinose povećanju njihove socijalne uključenosti i kvalitete života u lokalnoj zajednici.

Specifični ciljevi ovog programa su osigurati integraciju za slijepu djecu kroz organiziranje aktivnosti slobodnog vremena, osigurati dostupne i kvalitetne socijalne usluge te aktivnosti za odrasle slijepe osobe.

 

Izvor: Udruga slijepih Međimurske županije

 

Povezane vijesti