DOSTI JUŽNE ISTRE Obilježen Međunarodni dan žena uz prezentaciju podizne platforme

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre je 7. ožujka 2023. u dvorani Zajednice Talijana Pula - Circolo, koja se nalazi u povijesnom centru Pule, prigodnim programom obilježilo Međunarodni dan žena, što je bila prilika da se predstavi i podizna platforma

Prizor s događaja.

 

Kako saznajemo, u suradnji s Centrom podrške CP521 i Općinom Ližnjan, tom prigodom prezentirana je podizna platforma za osobe koje se kreću u invalidskim kolicima, kao i za ostale osobe smanjene pokretljivosti. Ista se može koristiti za podizanje osoba smanjene pokretljivosti na visinu do jednog metra, a prvenstvena joj je namjena da se koristi prilikom zabavnih, kulturnih i sportskih događanja.

Kako je naveo organizator, navedenu podiznu platformu nabavila je Općina Ližnjan u sklopu projekta koji se provodi u sklopu ITU mehanizma i svi organizatori manifestacija s područja Puljštine mogu im se obratiti radi korištenja iste.

Gošće večeri bile su tri parasportašice koje se kreću pomoću invalidskih kolica, a koje prate iznimna postignuća u hrvatskom parasportu, zbog čega mogu biti veliki poticaj svima oko sebe. Ovom prilikom iznijele su svoja iskustva, izazove s kojima su se suočavale, želje i planove, dokazavši sebi i drugima da se puno toga može postići unatoč svim preprekama, ali uz puno truda i odricanja u životu.

Jelena Vuković je hrvatska paraolimpijka, članica Atletskog kluba 'Spektar' iz Pule, koja se od 1996. godine bavi atletikom, i to bacanjem kugle, diska i koplja. Nedavno je predstavljena u novoj knjizi 'Sport u Istri - prvih 150 godina' autora Daria Korace, iz koje proizlazi da je do 2019. godine više od 100 puta nastupila u dresu Hrvatske reprezentacije te 49 puta postala prvakinja Republike Hrvatske.

Melisa Osmanović je rođena u Puli 24. prosinca 1992. godine. Završila je Srednju ekonomsku školu. Peterostruka je prvakinja Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom. Tri je godine zaredom proglašena najboljom sportašicom s invaliditetom Grada Pule. Ujedno, dopredsjednica je Društva distrofičara Istre i članica Foruma mladih SDDH. Također, ona je i spisateljica te je autorica autobiografskog romana 'Tlo pod nogama'.

Najmlađa gošća bila je parasportašica i rogistica Denia Novosel, rođena u Zagrebu 18. rujna 2006., koja živi u Puli i članica je Atletskog kluba za osobe s invaliditetom (AKOSI) - Medulin. Od ožujka 2018. godine bavi se  atletikom za osobe s invaliditetom. Primarna disciplina joj je bacanje koplja, a također vježba i discipline bacanja kugle i diska.

Prisutne su glazbenim programom počastile flautistica Nataša Dragun i vokalistica Leonarda Budija.

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre nevladina je i nestranačka organizacija, koje djeluje na području nekadašnje Općine Pula, tj. na području gradova Pule i Vodnjana te općina Barban, Marčana, Svetvinčenat, Fažana, Ližnjan i Medulin. Osnivačka skupština Društva održana je 23. siječnja 1982. godine, a ove godine navršilo je 41 godinu postojanja.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti