UDRUGA ZAŽELI Projekt koji gluhim i nagluhim osobama bitno olakšava svakodnevicu

Usluga koja je pružana korisnicima, uz sve ostalo, odnosila se na odlaske u zdravstvene ustanove, razgovore za posao te ostvarivanje prava na socijalnu zaštitu

Udruga Zaželi, projekt

 

Udruga Zaželi, u ponedjeljak 13. ožujka, organizirala je u Zagrebu završnu konferenciju projekta Zaželi: Ravnopravnost!, koji se provodi u trajanju od 20 mjeseci, a završava 19. ožujka ove godine.

Nadležna tijela za ovaj projekt su Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske te Hrvatski zavod za zapošljavanje, u području socijalne uključivosti.

Iwa Dugač, suradnica Udruge Zaželi, predstavila je projekt i njegove rezultate, kao i uslugu tumača/prevoditelja HZJ (komunikacijskog posrednika) u narednom razdoblju. Usto je najavila da će navedeno ministarstvo nastaviti financirati projekt sve do 30. lipnja 2023. godine, a nakon toga bi trebao biti reguliran Zakonom o osobnim asistentima. Pritom se očekuje implementacija upute nadležnog ministarstva kada je, primerice, riječ o ponovnom vještačenju, broju radnih sati i opisu poslova osobnih asistenata, a najavljeni su i promijenjeni uvjeti usluge komunikacijskih posrednika.

Udruga Zaželi, projekt

 

Osnovni cilj projekta 'Zaželi: Ravnopravnost' je širenje usluge komunikacijskih posrednika za aktivno socijalno uključivanje 20 gluhih osoba te prevladavanje društvene izoliranosti za najugroženije članove lokalne zajednice. Prema konačnim rezultatima, obuhvaćen je 21 korisnik - gluhe i nagluhe osobe, od čega devet muškaraca i dvanaest žena, i to na području Grada Zagreba.

Usluga koja im je pružana tiče se odlaska u zdravstvene ustanove, razgovora za posao, ostvarivanje prava na socijalnu zaštitu, u obrazovnim procesima, a jedini problem koji su imali vezan je za korona-pandemiju.

Tek uzgredno, Udruga Zaželi trenutačno provodi četiri projekta u partnerstvu s Europskim socijalnim fondom, jedan Erasmus+ program te projekt financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH - za gluhe i nagluhe osobe, s naglaskom na hrvatskoj kulturi.

Inače, Udruga Zaželi neprofitna je i nestranačka organizacija, sa socijalno-humanitarnim ciljevima zaštite, promicanja kvalitetete života ranjivih skupina društva i zagovaranja njihovih prava. Sjedište joj je u Zagrebu, Martićeva 67, a predsjednik je Krešimir Brozović.

Udrugu je 2020. godine osnovala skupina pojedinaca s dugogodišnjim radnim iskustvom u neprofitnom sektoru te u radu s osobama oštećena sluha, s ciljem unapređenja kvalitete života osoba s invaliditetom, djece s teškoćama u razvoju i ostalih marginaliziranih skupina.

Projekt 'Zaželi - Ravnopravnost!' financiran je iz Europskog socijalnog fonda te Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. u stopostotnom iznosu od 751.060 kuna.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti