MINISTARSTVO PROMETA Osobe s invaliditetom do lakšeg ostvarivanja prava u području mobilnosti

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u srijedu je potpisan Sporazum o partnerstvu između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) za provedbu projekta 'Unapređenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti'

Vizual projekta.

 

Sporazum kojim se uređuju međusobni odnosi u provedbi ovog projekta potpisali su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i glavni direktor AKD-a Jure Sertić, budući da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture korisnik projekta, a AKD partner u projektu.

- Potpisivanje ovog Sporazuma preduvjet je za provedbu projekta u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za koji je predviđeno oko 2 milijuna eura, time će se uspostaviti informatički sustav za izradu iskaznica za osobe s invaliditetom (nacionalne i europske) i parkirališne karte. Putem iskaznica osobe s invaliditetom moći će lakše ostvarivati trenutna prava koja imaju u području mobilnosti i pristupačnosti, poput prava na povlaštenu cestarinu i na olakšice kod registracije automobila, povlašteni prijevoz u pomorskom prometu i drugo - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Butković nakon potpisivanja Sporazuma izrazivši želju da provedba projekta što prije počne.

Hrvatska će ovim projektom biti prva zemlja koja će uvesti EU iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekata, a paralelno s donošenjem regulative na razini EU.

- Ovim su projektom MMPI i AKD otišli i korak dalje te će transformirati proces dodjele prava jedinstvenim IT sustavom. Navedeni sustav bit će povezan sa svim potrebnim registrima unutar državne infrastrukture. Također dio ovog projekta su i EU te nacionalna iskaznica za osobe s invaliditetom i Parkirališna karta za osobe s invaliditetom koje će biti dodijeljene unutar ovog projekta osobama koje na iste ostvaruju pravo - izjavio je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a.

Provedbom projekta značajno će se olakšati ostvarivanje prava osoba s invaliditetom iz područja mobilnosti i istovremeno će se povećati dostupnost interoperabilnih digitalnih javnih usluga najosjetljivijim skupinama.

- Nakon uspješno provedene kampanje Split parkinga 'Želiš li se mijenjati za mjesto?' kojom smo željeli senzibilizirati javnost u vezi zloporabe parkirališne karte za osobe s invaliditetom, došli smo do ključne točke u izradi nove parkirališne karte potpisom ovoga Sporazuma i donošenjem novog Pravilnika. Zahvalni smo ministru Butkoviću što je prepoznao važnost ove teme za sve osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj - rekla je Jugana Sinovčić, predstavnica inicijative udruga osoba s invaliditetom.

 

Izvor: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

 

Povezane vijesti