VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Ogledalo, ogledalce, reci meni

Ljepota je postala imperativ i svojevrsni fetiš, zadana tema bez ostatka u kojoj se masovni trend kulta iluzija pretače u (kvazi)realnost neiskusnih, naivnih, povodljivih i nesigurnih, većinom mladih (a bome i onih koje starijima zovemo)

Žena pred zrcalom, ilustracija.

 

Šezdesete godine prošlog stoljeća u kuću našu na velika vrata televizor ušao, što u ono vrijeme osmom svjetskom čudu bilo ravno. Uz njega otac i filter u boji kupio kako bi slika i ljepša i bolja bila, a k tome nas i 'oči od gledanja manje boljele'.

A danas televizoru već pomalo okrenuli leđa, buljeći u mobitele svoje, napravicu malu koju se iz ruku ne ispušta lako, prateći druge, a diveći se sebi. U zadnje vrijeme i stotine aplikacija - filtera nekih, ni manje ni više nego 'beauty' zvanih, pomamu za ljepotom do ibera nabrijalo, nove standarde ljepote namećući, a komplekse mnogih produbljujući još više.

'Ogledalo, ogledalce moje, najljepši na svijetu tko je?' kraljica iz Grimmove bajke pita. 'Lijepi ste, kraljice draga, ali Snjeguljica iza sedam brežuljaka, kod sedam patuljaka ljepša je od vas,' ogledalo joj uzvratilo. U ona doba tako, a danas - suvremena 'kraljica', pozelenjela od zavisti, mobitela se laća, 'beauty' aplikaciju instalira, konturu nosa ispravlja, trepavice ističe, usne pumpa, kožu do savršenstva zaglađuje i sve make-upom finišira. Ogledalo kapitulira, prirodna ljepota Snjeguljičina iščezne, samopouzdanje joj utihne, nit' sedam psihologa patuljastih joj pomoći ne moglo.

A novovjeke 'kraljice' u 'narcističkoj kulturi ljepote triumfiraju'. Jer, ljepota je postala imperativ i svojevrsni fetiš, zadana tema bez ostatka u kojoj se masovni trend kulta iluzija pretače u (kvazi)realnost neiskusnih, naivnih, povodljivih i nesigurnih, većinom mladih (a bome i onih koje starijima zovemo). Opsesija, online stvorena, u realnost svakodnevnog života se prenosi, gazeći ono prirodno, ono samo po sebi lijepo.

'Ljepota je u oku promatrača', riječi su koje Tomi Akvinskom pripisuju.

A ima i ona da je 'ljepota prolazna, a glupost vječna.'

Svakome na izbor...

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti