Zašto obilježavamo Nacionalni dan invalida rada?

Odluku o obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada - 21. ožujak donio je Hrvatski sabor 2009. godine kako bi se ukazalo na probleme osoba s invaliditetom, stereotipe i predrasude koji ih prate te s namjerom osvješćivanja javnosti o toj problematici

Vizual Nacionalnog dana invalida rada.

 

Hrvatski savez udruga invalida rada je uz pismenu suglasnost predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske, ministrice obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti, predsjednice Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom Jadranke Kosor i predsjednika Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislava Bobuša, povodom obilježavanja 40. godišnjice uspješnog rada na svečanoj sjednici Skupštine 2007. godine proglasio 21. ožujak Nacionalnim danom invalida rada Hrvatske.

Dvije godine kasnije, Odluku o obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada - 21. ožujak (Narodne novine, broj 24/9) donio je Hrvatski sabor 2009. godine kako bi se ukazalo na probleme osoba s invaliditetom, stereotipe i predrasude koji ih prate te s namjerom osvješćivanja javnosti o toj problematici.

Povijest odabranog dana, 21. ožujka, kao Nacionalnog dana invalida rada veže se uz događanja iz 1956. godine kada se u Belgiji dogodila rudarska nesreća u kojoj su stradale 262 osobe. U spomen na tu nesreću, 21. ožujka prvobitno je određen kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Međutim, nakon usvojene Rezolucije 47/3 Generalne skupštine UN-a 1992. godine, Međunarodnim danom osoba s invaliditetom proglašen je 3. prosinca.

Obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada vrlo je važno zbog upoznavanja i razvijanja osjetljivosti šire javnosti na prava i interese invalida rada. Nacionalni dan invalida rada prilika je i da se ostvari visok stupanj prepoznatljivosti invalida rada u društvu te da se ukaže na potrebu provedbe aktivnosti prevencije nastanka novih invalida rada.

Kao zaštitni znak Nacionalnog dana invalida rada odabrana je ruža kojom se želi ukazati na problem (ne)korištenja zaštitnih sredstava na radu. Unatoč njezinoj ljepoti, za ubiranje ruže potrebna su zaštitna sredstva. Iako su zakonom propisane visoke kazne, poslodavci mjere zaštite na radu često ne provode ili ih djelomično provode, a oba slučaja u konačnici nerijetko dovode do nastanka invaliditeta. Organiziranim aktivnostima povodom obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada, udruge članice invalida rada diljem RH žele ukazati na važnost prevencije nastanka invaliditeta upravo provedbom propisanih mjera zaštite na radu.

Hrvatski savez udruga invalida rada ove će godine Nacionalni dan invalida rada obilježiti u Osnovnoj školi Mate Lovrak, Ulica Mirka Antolića 18, 44250 Petrinja u 12 sati. U Petrinji će održati press konferenciju za medije na kojoj će poslati poruku: 'Invalidi rada Hrvatske snažno potiču obnovu Petrinje'.

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada savez je tiskao prigodni plakat i letak.

 

Izvor: Hrvatski savez udruga invalida rada

 

Povezane vijesti