NACIONALNI DAN INVALIDA RADA Obnova šansa za svima jednako pristupačnu Petrinju

Obnova Petrinje nakon razornog potresa šansa je da se uklone barijere i da se javni i stambeni prostori učine pristupačniji svim osobama s invaliditetom, istaknuto je u utorak na konferenciji za novinare u Petrinji u povodu Nacionalnog dana invalida rada Hrvatske

Prizor s konferencije.

 

U tom je gradu Nacionalni dan invalida rada obilježen uz poruku ‘Invalidi rada Hrvatske snažno potiču obnovu Petrinje’, kako bi se šira javnost upoznala i razvijala osjetljivost s pravima i interesima osoba s invaliditetom.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada Ante Štulić naglasio je da je u Hrvatskoj oko 634.000 invalida rada, koji još nisu u cijelosti ostvarili svoja prava. Predsjednica Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Marica Mirić, rekla je da 33 udruge invalida rada potiču obnovu u duhu otklanjanja barijera za osobe s invaliditetom, kako bi cijela Sisačko-moslavačka županija postala županija po mjeri čovjeka.

Petrinjska gradonačelnica i saborska zastupnica Magdalena Komes potvrdila je da se u obnovi vodi briga o osobama s invaliditetom te se u suradnji s arhitektima uklanjaju sve prepreke. Rekla je i da se pri obnovi prometnica na petrinjskom području vodi briga o potrebama osoba s invaliditetom.

Važnost pristupačnosti prilikom projektiranja i izgradnje javnih i stambenih zgrada

Na obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada bili su i saborska zastupnica Ljubica Lukačić, izaslanica Ministarstva prostornog uređenja graditeljstva i državne imovine Jelena Folnović, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Vjekoslav Andrić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađer te izaslanik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

Svi su izrazili spremnost na suradnju u cilju otklanjanja problema koji opterećuju osobe s invaliditetom na potresom pogođenom području.

Naime, mnogima od njih još nisu obnovljeni domovi nakon potresa te se svakodnevno suočavaju s različitim problemima što još više otežavaju njihovu svakodnevicu koja je ionako teška zbog prepreka na koje nailaze u gotovo svim područjima života.

Na konferenciji su rekli da je potres aktualizirao problem nedostatka stanova pristupačnih za osobe s invaliditetom i izostanak promišljene stambene politike koja bi uključivala različite modele dostupnog i pristupačnog stanovanja za osobe s invaliditetom.

U povodu Nacionalnog dana invalida rada, iz Petrinje je upućena poruka koja ističe važnost uzimanja u obzir pristupačnosti prilikom projektiranja i izgradnje svih javnih i stambenih prostora primjenom tehničkih rješenja. Time će se invalidima rada i drugim osobama s invaliditetom te građanima osigurati nesmetan pristup, kretanje, boravak i rad.

 

Hina

 

Povezane vijesti