Prilagodba udžbenika za slijepe i slabovidne učenike Županijske udruge slijepih Split

Hvala što sam dobio udžbenike na brajici, više ne moram slušat mamu da mi čita lekcije po cijeli dan, poručio je osmaš Toni koji se obrazuje uz pomoć udžbenika na brajici

Udžbenik na brajici.

 

Točka, točka, točkica i nastala je brajica. Brajica je posebno pismo kojim se služe slijepe osobe. Sastoji se od 6 ili 8 ispupčenih točaka na papiru, kombinacija postavljenih točaka čine slova, brojeve i druge znakove. Brajica je važna slijepim učenicima jer uz pomoć nje djeca nauče pisati i čitati. Brajica se čita jagodicama prstiju. Potrebno je razvijati osjetilo opipa da bi se brajica mogla brzo čitati.

Jeste li znali da postoji natjecanje u čitanju brajice? Postoji i održava se svake godine, podsjetili su iz Županijske udruge slijepih Split.

Kažu kako uz brajicu učenici s malim ostatkom vida koriste i uvećani tisak. Uvećani tisak školskih knjiga izrađuje se prema individualnim potrebama učenika. Nekom učeniku je neophodan velik kontrast uz uvećanje fonta, recimo na 26, dok je nekom drugom učeniku potreban drugačija vrsta prilagodbe.

Svaki roditelj zna da će pri početku godine njegovo dijete dobiti knjige, odnosno knjige će ga dočekati u školi. Dok učenici nisu imali besplatne udžbenike, roditelji su udžbenike naručivali i kupovali u knjižarama. Knjige na brajici i uvećanom tisku ne mogu se bilo gdje nabaviti, njihova izrada iziskuje posebnu stručnost i ogromna financijska sredstva. Samo rijetki imaju znanje i mogućnost prilagodbe literature za slijepe i slabovidne učenike.

Županijska udruga slijepih Split je stoga nositelj projekata čija je svrha prilagodba literature na uvećanom tisku i na brajici za slijepe i slabovidne učenike. Projekti se provode u partnerstvu s Centrom za odgoj i obrazovanje Vinko Bek koji u svojoj tiskari provodi prilagodbu literature uz pomoć stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u prilagodbi literature.

Projekt pod nazivom 'Brojke i slova nek postanu laka i za slijepog đaka' u iznosu od 188.167,00 kuna, prilagodio je literaturu za devet slijepih i slabovidnih učenika s područja Republike Hrvatske i projekt 'Brojke i slova nek postanu laka i za slijepog đaka 2' u iznosu 175,197,00 kuna., prilagodio je literaturu za četir slijepa i slabovidna učenika.

Među učenicima kojima je potrebna prilagodba literatura je i Toni, učenik 8. razreda osnovne škole. Toni se obrazuje uz pomoć udžbenika na brajici.

- Hvala što sam dobio udžbenike na brajici, više ne moram slušat mamu da mi čita lekcije po cijeli dan - kazao je Toni.

Projekte financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja za školsku godinu 2022./2023.. Projekti su započeli s provedbom 1. rujna 2022., a završavaju s provedbom 31. ožujka 2023.

Uz vrijedne vanjske suradnike, na projektu su zaposlene dvije osobe, jedna je slijepa osoba. Preko student servisa u prilagodbi udžbenika sudjeluje i slijepa studentica.

- Kao udruga, veoma smo ponosni na zapošljavanje slijepih osoba koje svojim stručnim znanjem pridonose u kvaliteti prilagodbe literature za slijepe učenike. Nikako ne smijemo zanemariti naša četiri vjerna volontera koji svojim entuzijazmom prate prilagodbu literature i pomažu pri distribuciji iste - kažu iz Županijske udruge slijepih Split.

Prilagodba udžbenika za slijepe i slabovidne učenike veoma je važna, učenici su u mogućnosti pratiti nastavu i izvršavati školske zadatke ravnopravno s učenicima bez oštećenja vida. Roditelji ne moraju pretipkavati lekcije na brajevoj mašini, ne moraju im čitati lekcije i lektire. Kad se slijepom učeniku omogući prilagodba udžbenika, učenik je sretniji i samostalniji. Faca je u razredu jer ima posebne knjige.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti