SELMA BLAIR Slavna glumica postala je zagovornica prava osoba s invaliditetom

Vjerujem da svatko zaslužuje inkluzivno kupovno iskustvo, usluge i proizvode koji ljudima stvara osjećaj da su viđeni, uključujući milijune Amerikanaca koji žive s invaliditetom, rekla je Selma

Selma Blair

 

Ništa u mom životu više neće biti isto, rekla je, duboko potresena, glumica Selma Blair nakon što joj je 2018. dijagnosticirana multipla skleroza.

Nije se međutim prepustila očaju. Odlučila se žestoko boriti i to ne samo s 'bolešću s tisuću lica', nego i s ovisnosti o alkoholu, anksioznošću i depresijom. Njezina karijera u Hollywoodu bila je gotova, morala je hitno pronaći novu ulogu u životu u kojemu će multipla skleroza imati tek onu sporednu.

Pomiriti se s činjenicom da si od danas osoba s invaliditetom traži nevjerojatnu unutarnju snagu, volju i predanost. Sve to Selma je pronašla u zajednici osoba s invaliditetom, postala je angažirana u borbi za veću ravnopravnost 'svojih sestara i braće po dijagnozi'.

Uz sve to, odnedavno je Selma imenovana i ambasadoricom tvrtke QVC, giganta online trgovine, koja će uskoro pokrenuti liniju prilagodljive odjeće namijenjene osobama s invaliditetom. Pristupačna moda - pod tu bi se egidu mogla svesti nova poslovna politika ove kompanije.

- Vjerujem da svatko zaslužuje inkluzivno kupovno iskustvo, usluge i proizvode koji ljudima stvara osjećaj da su viđeni, uključujući milijune Amerikanaca koji žive s invaliditetom - rekla je Selma u jednom intervjuu.

- Kad mi je QVC pristupio s ponudom da budem ambasadorica njihovih proizvoda bila sam impresionirana i zahvalna na tome, jer jedna od osnovnih stvari koje stvaraju osjećaj da se osjećamo udobno u vlastitoj koži jest mogućnost zabave u kupnji i pronalaženje stvari koje smatramo lijepima i korisnima.

Ovaj poslovni potez kompanije neće biti usmjeren samo na osobe s invaliditetom, nego i na one s kroničnim bolestima, teškim ozljedama, onima koji se oporavljaju od operacije ili žive u 'trećoj mladosti', nudeći stotine proizvoda koji obuhvaćaju modu, dom, elektroniku i ljepotu s posebnom kategorijom 'Pristupačno i prilagodljivo'.

Stvari se polako mijenjaju u donedavno nemogućoj misiji stvaranja društva jednakih mogućnosti. Skromni su to koraci, za neke možda nisu ni vrijedni spomena, no do prije par godina jedva da se govorilo o inkluzivnom obrazovanju i poštenijem pozicioniranju osoba s invaliditetom na tržištu rada. Danas govorimo o pristupačnoj modi koju promoviraju modeli s invaliditetom. Selma Blair u toj je podjeli uloga vraški uvjerljiva.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti