SOIH održao online raspravu 'Fokusirajmo se' o Zakonu o osobnoj asistenciji

Bilo koji dodatan prijedlog molim vas da mi dostavite mailom kako bi sve usuglašene i one prijedloge koje prihvati Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, mogli uvrstiti u drugo čitanje, kazala je saborska zastupnica Ljubica Lukačić

Snimka zaslona.

 

SOIH  je 28. ožujka 2023. godine u okviru online rasprave pod motom 'Fokusirajmo se' održao još jednu Tematsku raspravu o Zakonu o osobnoj asistenciji kako bi pokret osoba s invaliditetom mogao, ukoliko bude potrebno, obratiti se saborskoj zastupnici Ljubici Lukačić za izmjene putem amandmana, a odlično je što je zastupnica Lukačić prisustvovala ovoj raspravi.

Nacrt prijedloga zakona o osobnoj asistenciji Vlada Republike Hrvatske uputila je u sabor, a u četvrtak 30. ožujka je prvo čitanje.

Raspravljalo se o mogućim problematičnim stavkama što se tiče pomoćnika u nastavi, satnicama i radu vikendima, odnosno preraspodjeli radnog vremena osobnih asistenata vikendom. Bilo je govora i o Barthel indeksu i njegovoj eventualnoj doradi, odnosno većoj fleksibilnosti bodovanja. Raspravljalo se i o proceduri ostvarivanja prava na osobnog asistenta, a kad su u pitanju korisnici koji imaju roditelje njegovatelje ili njegovatelje prijedlog je da im ostane minimalno 4 sata asistencije, a prema individualnoj terenskoj procjeni komisije i više sati.

- Bilo  koji dodatan prijedlog molim vas da mi dostavite mailom kako bi sve usuglašene i one prijedloge koje prihvati Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, mogli uvrstiti u drugo čitanje i bilo bi dobro da iza svakog prijedloga stoji SOIH - kazala je saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

Trosatna online rasprava koju je pratilo stotinjak sudionika iznjedrila je dobru vjeru da ćemo na kraju dobiti kvalitetan Zakon o osobnoj asistenciji.

Podsjetimo, ovaj Zakon jako puno znači i dugo smo ga čekali. Brojne europske zemlje još nemaju ovakav zakon jer ga nije lako donijeti. On je rezultat dugogodišnje borbe, stalnog rada, unapređivanja, testiranja i broj osobnih asistenata bi se trebao s vremenom povećati sa sadašnjih 2300 na 14.000.

Proces nije gotov, vremena za dijalog kroz rasprave ima i treba doći do najboljeg rješenja kako bi korisnici dobili sveobuhvatnu uslugu.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti