Projekt Ilica: Q’ART ove godine održat će se četiri puta, a akcije u kvartovima tri puta

Galerija Ilica se kao integralni dio Projekta Ilica: Q’ART razvija od 2017. godine i koristi javni prostor, pročelja te izloge na ulici kao podloge za umjetničku intervenciju, a samim time ulica Ilica postaje najveća galerija na svijetu ukupne površine od 20.000 kvadrata

Vizual.

 

Projekt Ilica: Q’ART ove godine će se održati četiri puta u Ilici kao najstarijoj zagrebačkoj povijesnoj prometnici vijugavog izgleda, i to 2. travnja, 21. svibnja, 17. rujna i 10. prosinca, dok će se festivali - umjetničke akcije u kvartovima Grada Zagreba održati 18. lipnja u Španskom na Trgu Ivana Kukuljevića, 9. srpnja u Maksimiru na glavnoj šetnjici Park šume Maksimir i 15. listopada u Novom Zagrebu u Središću, najvjerojatnije na Bundeku.

- Projekt Ilica: Q’ART je community art participativni projekt - akcija koji se razvija u skladu s bilom grada i mi smo ovdje samo pokretači i moderatori, a život projekta zaista ovisi o svim dionicima. Volimo reći kako je Projekt Ilica: Q’ART kao živi organizam koji ima svoj život, a mi smo mu samo pomogli da prohoda i zadrži kvalitetu umjetničkog izričaja - poručili su organizatori.

Galerija Ilica se kao integralni dio Projekta Ilica: Q’ART razvija od 2017. godine i koristi javni prostor, pročelja te izloge na ulici kao podloge za umjetničku intervenciju, a samim time ulica Ilica postaje najveća galerija na svijetu ukupne površine od 20.000 kvadrata.

Autori Ivana Nikolić Popović i Aleksandar Battista Ilić iskoristili su Ilicu kao poligon za igru, odnosno kao apel u posredovanju između institucija i države te njezinih stanovnika i potencijalnih korisnika.

- Prilikom međusobnog dijaloga, kao i dijaloga s javnošću, Ilica postaje živo biće, metamorfozom vremena, povijesnog nasljeđa i vizija budućnosti ona postaje jedan od sudionika u tom dijalogu koji autori projekta njeguju od 2017. godine - kažu organizatori.

Projekt Ilica: Q’ART bavi se transformacijom napuštenih javnih prostora u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici Ilici, a cilj mu je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišta, obrta i građana unutar zajednice.

- Glavna je tema i umjetnički koncept projekta 'Održiva budućnost' i sve umjetničke, socijalne i društvene taktike za odgovorno promišljanje budućnosti, pravednosti, slobode, suosjećanja, kvalitete i dostojanstvenosti života, poštujući zajednicu i prirodu, kroz umjetničku percepciju, očuvanje ljudskosti i pravednosti prema prirodi - ističu organizatori za kraj.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti