JASON BENETTI Najutjecajniji sportski komentator s invaliditetom. Svih vremena!

Treba li, dakle, invaliditet čovjeku biti izlika da se ne ostvari u životu? Benetti se s time nikako ne bi složio. Na putu do komentatorskog vrha često se susretao s kolegama koji o cerebralnoj paralizi pojma nisu imali. Danas je Benetti nekima od njih mentor, a oni njemu šegrti

Jason Benetti

 

Navijači White Soxa s glasnim su gunđanjem dočekali vijest da legendarni bejzbol klub prekida suradnju s TV-komentatorom Jasonom Benettijem. Zaboga, 39-godišnji Benetti je hodajuća sportska enciklopedija, njegovi se duhoviti i britki komentari izrečeni tijekom utakmica Soxa prenose i u drugim medijima.

Nakon uznemirujuće vijesti ubrzo je došlo veliko olakšanje. Čelnici White Soxa predomislili su se zbog nepodijeljene podrške koju Benetti ne uživa samo kod navijača kluba nego i među kolegama iz drugih sportskih redakcija. Tako je, primjerice, NBC Sports Chicago informaciju da je Benetti potpisao novi, dugovječniji i lukrativniji, ugovor sa Soxima nazvao nevjerojatnom.

U svojoj bogatoj novinarsko/komentatorskoj karijeri Benetti ostavio traga i u medijskim kućama poput ESPN-a, NBC-ja i Foxa.

I nije samo sport njegova strast, nego je to i pomaganje ljudima u potrebi. Pokretač je brojnih humanitarnih akcija, a usto je i važan član CHAT-a ('Communication Hope through Assistive Technology'), organizacije koja zagovara pristupačniju asistivnu tehnologiju za osobe s invaliditetom skromnijeg imovinskog stanja. Na Syracuse's Newhouse School predavao je praćenje i komentiranje sportskih natjecanja kao gostujući profesor. Jedan je od zaštitnih znakova kampanje 'Just Say Hi' (Samo reci bok) američke Zaklade za cerebralnu paralizu.

Benetti nije bio dečko koji obećava, bez roditeljske ljubavi možda bi završio u nekom domu za stare i nemoćne. Recite za njega što god hoćete, no ne budite blesavi i pomisliti da je Benetti nemoćan, mlakonja i defetist. Dokazao se kao srčani borac još kao bebač, nakon što je na ovaj svijet došao deset tjedana prerano. Liječnici su sumnjičavo kimali glavom kada su ih roditelji pitali ima li ikakve šanse da njihovo dijete preživi barem do prvog rođendana i, kako to često biva, život se pokazao boljim prognostičarem od tzv. stručnjaka.

Posljedica traumatičnog rođenja bila je cerebralna paraliza, Benetti je dobar dio svog odrastanja proveo na fizikalnim i logopedskim terapijama. Nimalo uzalud jer je stekao zavidno obrazovanje, redovito je bio među učenicima koji su se isticali. Benetti nije bio drugačiji zbog cerebralne paralize, nego ga je do tog statusa doveo um željan znanja i nevjerojatna sposobnost pamćenja. Stoga i ne čudi da se u njegovom životopisu, pod stavkom obrazovanje, uz ostalo nalazi i diploma iz televizijskog novinarstva, ekonomije i psihologije na Sveučilištu Syracuse. Ta mu je diploma bila 'samo za pod zub', pa se kasnije upisao na Pravni fakultet Sveučilišta Wake Forest gdje je 2011. stekao titulu doktora prava.

Treba li, dakle, invaliditet čovjeku biti izlika da se ne ostvari u životu? Benetti se s time nikako ne bi složio. Na putu do komentatorskog vrha često se susretao s kolegama koji o cerebralnoj paralizi pojma nisu imali. Bilo je i onih koji su ga gledali s podsmijehom. Danas je Benetti nekima od njih mentor, a oni njemu šegrti.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti