DRUŠTVO DISTROFIČARA ZAGREB Ciklus edukacija o seksualnosti osoba s mišićnom distrofijom

Radna terapeutkinja Gabriela Gavranović svojim je predavanjima, zasnovanim na temeljitom istraživanju, otkrila posve novu dimenziju seksualnog života osoba s invaliditetom

Osobe s invaliditetom, seks

 

Društvo distrofičara Zagreb održava ciklus edukacija o seksualnosti osoba s invaliditetom koji drži radna terapeutkinja DDZ-a, Gabriela Gavranović.

Ranije je već upriličena prva edukacija koja je služila kao uvod u temu seksualnosti, a u četvrtak 20. travnja, preko platforme Zoom, održana je druga edukacija pod nazivom 'Seksualnost osoba s invaliditetom' u kojoj je radna terapeutkinja DDZ-a pokazala korisnicima s kakvim sve pitanjima i poteškoćama bi se mogli susresti u želji za poboljšanjem vlastitog seksualnog života.

Svi su ljudi seksualna bića i imaju pravo pronaći načine na koje će izraziti vlastitu seksualnost pa tako i osobe s invaliditetom. Danas se još uvijek najčešće misli da su osobe s invaliditetom aseksualne osobe, a do toga je došlo jer je seksualnost postala tabu tema.

Cilj edukacije je ohrabriti korisnike da promišljaju o vlastitoj seksualnosti i postavljaju pitanja zdravstvenom osoblju kako bi se podigla svijest i razbila predrasuda o (a)seksualnosti osoba s invaliditetom.

Kako bi ih se potaklo na promišljanje, Gabriela Gavranović je s korisnicima prolazila moguće probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom, a koji utječu na kvalitetu seksualnog života osobe. Mišićna slabost je česta teškoća koja se javlja, a koja se može kompenzirati dobrim pozicioniranjem kako bi se spriječile ozljede i bol za vrijeme i nakon spolnog odnosa.

Inkontinencija ima izniman utjecaj na samopouzdanje osobe stoga su savjeti usmjereni stvaranju atmosfere i okruženja u kojem osoba neće konstantno strahovati od eventualnih nezgoda.

DDZ, predavanje o seksu

Online predavanje Gabriele Gavranović

Spomenuta je i erektilna disfunkcija koju uzrokuju razne stvari, od nezdravih stilova života (fizička neaktivnost, pušenje cigareta, konzumacija alkohola i droga) do raznih lijekova. Isto tako, istaknut je mogući problem s lubriciranjem te koje vrste lubrikanata postoje i na kraju umor koji je neizbježan pa se stoga savjetuju mjere štednje energije poput odmora prije i poslije spolnog odnosa ili da se seksualne aktivnosti smjeste u doba dana kada osoba ima najviše energije.

Zaključak provedene edukacije je da, iako osobe s invaliditetom trebaju zadovoljiti individualne potrebe prilikom pripreme za seksualne aktivnosti, što ponekad znači i usmjerenije planiranje aktivnosti, to ne znači da nisu u mogućnosti imati kvalitetan seksualan život.

Društvo distrofičara Zagreb otvoreno je za sva pitanja, kako svojih korisnika, tako i drugih te im se slobodno obratite s upitima o budućim edukacijama unutar ciklusa edukacija o seksualnosti na e-mail: info@ddz.hr.

Edukacija se provodi u sklopu projekta 'Unapređenje socijalnih usluga u Centru Fokus' koji je odobren je u okviru poziva 'Unapređenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području odabranih urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb', financiran je iz Europskog socijalnog fonda.

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti