VOGUE Kultni modni časopis u izdanju za svibanj objavljuje naslovnicu sa ženama s invaliditetom

Moda me zanima otkad znam za sebe, vjerojatno zato što je puno toga što je svijet vidio u meni - ili stvarao pretpostavke o tome što mogu ili ne mogu učiniti - temeljio na tome kako izgledam. Zato što sam žena s invaliditetom, kaže dizajnerica i aktivistica Sinead Burke

Vogue, naslovnica

 

Referentna točka koja pokazuje ljestvicu utjecaja na modnoj sceni jest pitanje je li se netko (ili nije) pojavio na naslovnici Voguea, najutjecajnijeg modnog časopisa svih vremena. Ako je tome tako, onda osobe s invaliditetom imaju razloga vjerovati kako se vremena stubokom mijenjaju i da mogu postići nekakav uspjeh i u svijetu mode.

Britanski Vogue, naime, izdanje za svibanj fokusira na priče o ljudima s tjelesnim teškoćama, njih devetnaest, a naslovnicu krase zvijezde s invaliditetom - aktivistica Sinead Burke uz modele Ellie Goldstein i Aarona Rose Philipa, pjevačicu na znakovnom jeziku Justinu Miles i glumicu Selmu Blair. Zapravo, časopis ne portretira samo one koji dolaze s modne scene, nego i ljude iz sporta, kreativnih industrija i aktivizma.

Glavni krivac za ovaj iskorak u uredničkoj politici časopisa je Edward Enninful, šef britanskog Voguea, koji je svoju odluku za svibanjski broj opisao kao 'osobni problem' budući da i sam živi s kroničnom bolešću krvi te s oštećenjima vida i sluha.

Značajan prostor zauzela je priča o Sinead Burke, 33-godišnjoj dizajnerici i zagovornici jednakopravnosti osoba s invaliditetom koja je medijsku pozornost osvojila svojim glasovitim esejom 'Zašto bi dizajn trebao uključivati sve'.

Ona je direktorica Tilting the Lens, konzultantske tvrtke čiji je cilj podizanje standarda u pristupačnosti modnih i kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom. Godine 2019. postala je prva žena s vidljivim invaliditetom koja je krasila naslovnicu Voguea kada je bila dio njegovog rujanskog izdanja, objavljenog pod egidom 'Forces for Change' (Snage za promjenu), koje je kao gošća uređivala vojvotkinja od Sussexa.

- Pred nama je još uvijek strašno puno posla koji treba obaviti i stvaranje pravednijeg društva zahtijevat će promjenu načina razmišljanja i zajednički napor onih sa i onih bez invaliditeta. Pristupačnost i uključenost osoba s invaliditetom svačija je odgovornost i prilika. Ovo je pokret, a ne trenutak. I to uključuje sve nas - rekla je Burke za svibanjski Vogue.

- Moda me zanima otkad znam za sebe, vjerojatno zato što je puno toga svijet vidio u meni ili stvarao pretpostavke o tome što mogu ili ne mogu učiniti, temeljio se na tome kako izgledam. Zato što sam žena s invaliditetom, a posebno zato što sam osoba niska rasta. Moda je bila taj vokabular koji mi je dao priliku svijetu i pojedincima predstaviti novi narativ - protumačila je Burke.

Vidljivost je nevjerojatno važna jer dijalog o invaliditetu nije dovoljno razvijen upravo stoga što često ne znamo koje bismo izraze koristili kada govorimo od tako delikatnoj temi. Ne znamo što bismo rekli, zamuckujemo i sumanuto gestikuliramo upravo na mjestima gdje se donose odluke o sustavnim promjenama u izgradnji društva jednakih mogućnosti.

Na svibanjskoj naslovnici Voguea nitko ne mlatara rukama, ne guta samoglasnike i ne koristi pojmove o kojima pojma nema. Pet dama s invaliditetom koje krase naslovnicu tu se nalaze naprosto zato što su to zaslužile. Lijepe su, pametne i imaju dobru priču, moda je tu samo dodatak. Nezamislivo za Vogue!

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti