ZEMLJO, OTVORI SE Djelatnici škole natjerali dječaka s invaliditetom da pojede vlastitu bljuvotinu

Neopisiva okrutnost, čak i za američke standarde, no što je s poniženjem i sramom koje je dječak osjetio jer se sve to odvijalo pred njegovim školskim kolegama?

Dječak, zlostavljanje

 

Zlostavljanje djece s teškoćama u razvoju u američkim školama dobilo je novu dimenziju. Izolacija u skučene sobe, vezanje ruku i brutalna sila koje se uobičajeno primjenjuju za 'discipliniranje' onih mališana koji odstupaju od strogih standarda primjerenog ponašanja demonstracija je čistog sadizma, a na to je javnost, zbog bolne učestalosti, nekako i oguglala.

No iživljavanje nad sedmogodišnjim dječakom s invaliditetom u Brownsburgu, predgrađu Indianapolisa, izazvalo je mučninu i kod onih sa želucem od kamena.

Kako je to tamošnja policija prikazala novinarima na tiskovnoj konferenciji, kamere su snimile dječaka u školskom restoranu, za vrijeme ručka. Nesretni se mališan iznenada počeo gušiti, valjda nije mogao progutati hranu, a Sara Seymour, 27-godišnja učiteljica životnih vještina, prijeti mu da će morati progutati vlastitu bljuvotinu ako povrati. Nekoliko trenutaka kasnije dječak uistinu povrati hranu na pladanj, a učiteljica životnih vještina (sic) sa svojim kolegicama Julie Taylor (48) i Debrom Kanipe (63) snažnim zahvatom podižu dječaka od stola i bijesno mu se unose u lice.

Jedna od njih djetetu daje žlicu da pojede vlastitu bljuvotinu, a ostale dvije drže ga za vrat, slobodnu ruku savijaju mu iza leđa. Dječak je u suzama poslušao, a potom su mu učiteljice dale papirnati ručnik da obriše ostatke bljuvotine.

Pomoćnica u podučavanju životnih vještina Kristen Mitchell (38) i bihevioralna stručnjakinja Megan King (24) stajale su u blizini i veselo se smješkale, nisu se potrudile ni staviti ruku na usta.

Neopisiva okrutnost, čak i za američke standarde, no što je s poniženjem i sramom koje je dječak osjetio jer se sve to odvijalo pred njegovim školskim kolegama?

Školski se odbor, podrazumijeva se, promptno ogradio od sadistica koje su bile 'učiteljice životnih vještina', uskoro će dobiti otkaz, a policija je podnijela kaznenu prijavu. Završit će u zatvoru. Kakvu kaznu zakon propisuje za ovakav zločin? Bi li pravda bila zadovoljena ako im za obroke bude poslužena vlastita bljuvotina?

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti