ZVIJEZDA JE ROĐENA Glumac s Down sindromom oduševio filmsku industriju

Noah Matthews Matofsky šalje poruku svijetu da osobe s invaliditetom nisu sposobne glumiti samo sporedne likove, već mogu preuzeti i izazovne uloge koje zahtijevaju visoku razinu talenta i vještine

Noah Matthews Matofsky

 

Audicija za jednu od glavnih uloga u novom hitu Disneyeva studija bila je duga i naporna, iziskivala je cjelodnevne pripreme, svladavanje vještine mačevanja i 'bubanje' dijaloga. Izabrati glumca koji će tumačiti lik Slightlyja, kapetana Izgubljenih dječaka u filmu 'Peter Pan & Wendy', bio je vraški zahtjevan posao i za samog redatelja. Za tu se ulogu, naime, natjecalo oko tisuću mladih glumaca, silno ambicioznih i željnih slave.

Noah Matthews Matofsky u startu nije imao ni skromne šanse za tu ulogu, ne samo stoga što nije imao glumačkog iskustva, nego i zato što redatelj nije ni sanjao da će kapetan Izgubljenih dječaka (Lost Boys) imati Down sindrom. No 15-godišnji je Matofsky bio tako uvjerljiv na casting audiciji da je redatelj David Lowery skočio na noge i glasno mu zapljeskao.

Premijera filma bila je prije desetak dana, a Matofksy je već okrunjem titulom 'glumca koji obećava'. Na crvenom je tepihu zasjenio čak i megazvijezdu Judea Lawa, koji u filmu utjelovljuje zloglasnog kapetana Kuku. Uzgred, zgodna je jedna anegdota sa snimanja, kada je Jude Law mladim glumačkim kolegama naručio kamion sladoleda s njihovim omiljenim okusima, i to nakon snimanja sekvence u kojoj su Izgubljeni dječaci dobro isprašili Kukine gusare.

- Morao sam vrlo brzo naučiti puno dijaloga, ali bilo je uzbudljivo i stvarno sam uživao - rekao je Noah.

Njegova mama Kathryn ponosno je izjavila da je njezin sin ulogom kapetana Izgubljenih dječaka svima dokazao da Down sindrom ne može ograničiti istinski talent. Kako li je, pitate se, Noah zapamtio sve te dijaloge ako već Downovci uz sve ostalo imaju i poteškoće u učenju.

- Moj sin je dokazao i to da Down ne podrazumijeva teškoće u učenju. To je razlika u učenju i trebali bismo tu razliku prihvatiti kao blagoslov - kazala je mama Kathryn.

Noah se nakon blještavih svjetala reflektora i crvenih tepiha vratio u školu, gdje ga razredne kolege svako malo tapšaju po ramenu, pozivaju ga na rođendanske proslave i vikend partije kada roditelja nema doma. Popularnost mu je nevjerojatno porasla i među tinejdžerkama koje mu namiguju, gurkaju ga laktom i pozdravljaju širokim smiješkom koji otkriva glanc nove zubne aparatiće.

- Milijun ljudi me je tražilo autogram. Ja sam pomalo heroj - uzbuđeno kaže Noah koji je nedavno imenovan veleposlanikom dobrotvorne organizacije Down Syndrome UK.

Na toj funkciji, ambasadorskoj, želi dokazati da je Down tek stanje koje na neki način obilježava životni put, no na čovjeku je samom kako će ga trasirati. Na svom je putu Noah postavio sve prometne znakove koji ga sigurno vode do zadanog odredišta - bogate glumačke karijere. Samo mu jedan znak fali, a to je znak Stop.

Jude Law bio je oduševljen Noahovim glumačkim bravurama, no još je bitnije to što Disneyjeva odluka da glavnu ulogu dodijeli osobi s Down sindromom predstavlja značajan korak prema promicanju raznolikosti i inkluzivnosti u filmskoj industriji. Šalje poruku svijetu da osobe s invaliditetom nisu sposobne glumiti samo sporedne likove, već mogu preuzeti i izazovne uloge koje zahtijevaju visoku razinu talenta i vještine.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti