UDRUGA ZAŽELI Kronične bolesti koje nam sve više zagorčavaju život

Pod egidom 'Budimo zdravi, birajmo zdravlje' Katarina Novina navela je nekoliko kroničnih bolesti koje su postale golem teret za javno zdravstvo, a od kojih umire sve više pacijenata

Okrugli stol Udruge Zaželi

 

Okrugli stol na temu 'Kronične bolesti i kako ih prepoznati' jučer, 15. svibnja u neboderu Zagrepčanka, nije protekao kako su to zamislili organizatori iz Udruge Zaželi. Sudionike stola, naime, pokosila je bolest, valjda neka viroza, pa je teret prezentacije preuzela voditeljica projekta Katarina Novina.

Udruga Zaželi već gotovo godinu dana provodi projekt 'Budimo zdravi, birajmo zdravlje', odobren od Ministarstva zdravstva, a koji u iznosu od gotovo pola milijuna kuna sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Projekt će trajati do 30. svibnja 2023. godine.

Cilj projekta je potaknuti građane na brigu o vlastitom zdravlju, ojačati svijest o važnosti tjelesne aktivnosti, pravilnoj zdravoj prehrani i općenito promociji zdravlja i prevencije bolesti. Na taj način stvorit će se potencijal za dobro zdravlje i unaprijediti kvaliteta života građana.

Projekt se provodi na području Grada Zagreba, Općine Vrbje i na području Općine Pisarovina, a uz sve ostale aktivnosti organizirana je i kampanja mjerenja tlaka i šećera u krvi te brojne edukacije.

Katarina Novina

Katarina Novina

Katarina Novina u svojoj je prezentaciji upozorila na zabrinjavajući porast kroničnih bolesti - koje, dakako, mogu uzrokovati i invaliditet - te apelirala na građanstvo Lijepe naše da pažljivije brinu o prevenciji bolesti i vlastitom zdravlju.

Pod egidom 'Budimo zdravi, birajmo zdravlje' Katarina Novina navela je nekoliko kroničnih bolesti koje su postale golem teret za javno zdravstvo, a od kojih umire sve više pacijenata.

Na vrhu ljestvice su dijabetes, četvrti po redu uzrok smrti u Hrvatskoj, te kronične bolesti donjeg dišnog sustava. Podaci Državnog zavoda za statistiku za 2021. godinu pokazuju da je u našoj zemlji od kroničnih bolesti umrlo 5689 osoba više u odnosu na prethodnu.

Stoga Katarina Novina poručuje da slogan 'Budimo zdravi, birajmo zdravlje' prakticiramo i u stvarnom životu. U suprotnom ostat će to samo zgodna poruka na plakatu.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti