Puljani obilježili Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

Udruga ove godine ujedno obilježava 32 godina svog rada, a bilježi 398 članova na području Istarske županije

Prizor s događaja.

 

Na Gradskoj tržnici Pula 16. svibnja su predstavnici Udruge roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije - Pula (UMR Istra) u povodu Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama, svojim štandom i radovima uveseljavali prolaznike i upoznavali ih sa svojim radovima, aktivnostima i planovima, te dijelili letke. Puljani su donacijama rado podržali rad korisnika.

Na sjednici Hrvatskog sabora održanoj 31. ožujka 2017. godine jednoglasno je donesena odluka o proglašenju Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama koji će se svake godine obilježavati 16. svibnja.

Udruga ove godine ujedno obilježava 32 godina svog rada, a bilježi 398 članova na području Istarske županije.

Ova udruga je osnovana 1991. godine s ciljem okupljanja roditelja zbog rehabilitacije, socijalizacije i zbrinjavanja osoba s intelektualnim teškoćama, te informiranje roditelja o mogućnostima ostvarenja njihovih socijalnih, zdravstvenih i materijalnih prava.

Udruga provodi likovno-kreativnu, folklorno-muzičku radionicu, sportsko-rekreativne aktivnosti; boćanje i kuglanje, te pruža psihološku individualnu pomoć, provodi terapijsko jahanje i ronjenje, organizira odlaske na more i jednodnevne izlete. Udruga ima partnerstvo s osnovnim školama na području Grada Pule i okolice, srednjom Medicinskom školom Pula, te udrugama koje provode programe za osobe s invaliditetom.

Predsjednik udruge Gvido Radolović je ovom prigodom čestitao svim članovima udruge Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama, a aktivnost su podržali i financirali grad Pula, Poreč, Rovinj, Vodnjan, općina Medulin, Barban, Fažana, Brtonigla, Sv. Lovreč, Svetvinčenat, Bale.

 

Izvor: UMR Istra

 

Povezane vijesti