EUROPSKA KOMISIJA Paket za zapošljavanje osoba s invaliditetom

Komisija je predstavila alat za poslodavce iz mreže PES, koji pruža praktične smjernice o tome kako se javne službe za zapošljavanje diljem Europe mogu boriti protiv diskriminacije osoba s invaliditetom na tržištu rada i unaprijediti njihovo učinkovito sudjelovanje u procesu gospodarske tranzicije

Radnik s invaliditetom, ilustracija

 

Uistinu začuđuje činjenica da je najbitnija inicijativa Europske unije u misiji osiguravanja dostojanstvenog života za Europljane s invaliditetom prošla ispod radara srednjestrujaških medija. Većina bitnih 'igrača' na medijskoj sceni tome nije posvetila ni servisnu vijest. Riječ je ovdje o europskoj Strategiji za prava osoba s invaliditetom koja će trajati do 2030. godine, a usklađena je s Konvencijom Ujedinjenih naroda.

Dio te strategije je i Paket za zapošljavanje osoba s invaliditetom koji je Europska komisija donijela kako bi podržala države članice u osiguravanju da ljudi s nekim tjelesnim ili intelektualnim ograničenjima uživaju društvenu uključenost i ekonomsku autonomiju. Dakako, kroz zapošljavanje.

Trenutačno je samo polovica od 43 milijuna osoba s invaliditetom u radnoj dobi zaposlena u Europskoj uniji. Zaista zabrinjavajući podatak, no Paket za zapošljavanje pomoći će u razvoju nacionalnih politika koje uključuju osobe s invaliditetom u pravednu, zelenu i digitalnu tranziciju. Povećanje stope zaposlenosti osoba s invaliditetom i smanjenje jaza između tzv. zdravih i onih s invaliditetom na europskom tržištu rada, također će bitno doprinijeti glavnim ciljevima Europske unije u stvaranju društava jednakih mogućnosti.

Među ostalim, Europska je komisija predstavila novi alat za poslodavce iz mreže PES, koji pruža praktične smjernice o tome kako se javne službe za zapošljavanje (PES) diljem Europe mogu boriti protiv diskriminacije osoba s invaliditetom na tržištu rada i unaprijediti njihovo učinkovito sudjelovanje u procesu gospodarske tranzicije.

Europska komisija te je smjernice objedinila u dokumentu nazvanom 'Skup alata za praktičare u jačanju javnih službi za zapošljavanje kako bi se poboljšali rezultati osoba s invaliditetom na tržištu rada'. Budući da javne službe za zapošljavanje imaju različite ovlasti i odgovornosti za pružanje usluga u ovom području, alat je osmišljen kako bi bio koristan za sve javne službe za zapošljavanje, bez obzira na njihov operativni model pružanja usluga.

Unutar različitih nacionalnih pravnih i ekonomskih okvira, cilj ovih smjernica je osigurati ulazne podatke za razvoj ili prilagodbu strategija, kao i nadahnuti javne službe za zapošljavanje novim praksama ili načinima njihove provedbe. Smjernice, potkrijepljene relevantnim statistikama, podijeljene su u šest područja djelovanja s konkretnim naputcima koji pomažu poslodavcima unutar mreže PES da pređu put 'od namjere do realizacije'.

Čini se kako je ovaj paket zapošljavanja, barem djelomično, zaživio i u Hrvatskoj. Ministarstvo unutarnjih poslova, naime, prošlog je studenog pozvalo osobe s invaliditetom da se ravnopravno uključe u natječaje za zapošljavanje za 2022. godinu. Nema službenog podatka koliko se Hrvat(ic)a s invaliditetom odazvalo ovom pozivu, no sigurno je bilo onih koji bi radije 'hvatali zjake' i životarili od mizerne invalidnine.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti