Uskoro počinje 21. Festival jednakih mogućnosti

Festival predstavlja osobe s invaliditetom koje s drugim umjetnicima nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu te u edukacijsko-rekreacijskim i sportskim igrama

Vizual.

 

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu od 23. do 25. svibnja 2023., s dnevnim rasporedom programa od 10 do 22 sata, održat će se 21. po redu Festival jednakih mogućnosti (F=M), tradicionalna međunarodna manifestacija urbane kulture u organizaciji Društva tjelesnih invalida.

Kako je organizator istaknuo na službenoj stranici FM-a, Festival predstavlja osobe s invaliditetom koje s drugim umjetnicima nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu te u edukacijsko-rekreacijskim i sportskim igrama. Svrha je Festivala javno pokazati stvaralačke mogućnosti izvođača programa, šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana.

Ono što je drugačije od svih prethodnih održavanja jest da od 2022. godine više nije prisutan Milan Ožegović, inače inicijator samog Festivala i dugogodišnji predsjednik Društva tjelesnih invalida, koji je iznenada preminuo 15. veljače 2022., u 73. godini života. Za sobom je ostavio neizbrisiv trag u životima mnogih osoba s invaliditetom, volontera i suradnika, bio je pokretač promjena, a njegov trajni doprinos zajednici ostat će nemjerljiv. Stoga se prošle godine Festival jednakih mogućnosti održao njemu u čast.

Nova predsjednica Društva tjelesnih invalida postala je od 2022. godine Viktorija Lisec.

Najavljeno je da na trodnevnom uličnom festivalu nastupa više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti