Predstavljen zbornik radova gluhih i nagluhih osoba 'Daleko se čuje'

Ovaj zbornik radova objavila je Udruga Zaželi, a cilj programa je prilagodba književnih vrsta na način da gluhe i nagluhe osobe mogu sudjelovati u obogaćivanju i unapređivanju kvalitete svoga života i ovo je prva knjiga u Hrvatskoj koju su pisale od rođenja gluhe i nagluhe osobe

Prizor s događaja.

 

Prošlog petka već kasno popodne, odnosno 19. svibnja 2023. godine, u prostorijama Kulturnog centra Multimedija, Kranjčevićeva 16a u Zagrebu, predstavljen je zbornik radova gluhih i nagluhih osoba 'Daleko se čuje.' Nadamo se da će se o njemu zaista daleko čuti i da će potaknuti i druge gluhe i nagluhe osobe na pisanje jer ovaj zbornik demantira mit kako gluhoća/nagluhost sa sobom nose izostanak književnog talenta i potrebe za pisanjem.

Program promocije vodila je urednica zbornika Iva Plejić Brnčić, a o njemu je kao uvodničarka govorila Lahorka Plejić Poje. Prisutnima su se obratili i sami autori Klementina Svetec, Elmedin Smajlović, Karla Čurin, Petra Podhorsky i pjesnik Kristijan Modrušan.

Ovaj zbornik radova svojih članova objavila je Udruga Zaželi, a cilj programa je prilagodba književnih vrsta na način da gluhe i nagluhe osobe mogu sudjelovati u obogaćivanju i unapređivanju kvalitete svoga života i ovo je prva knjiga u Hrvatskoj koju su pisale od rođenja gluhe i nagluhe osobe.

Za nastanak zbornika zaslužan je čitateljski klub za nagluhe i gluhe osobe koji već tri godine vodi Iva Plejić Brnčić i koja je tako kulturne akitivnosti počela prilagođavati gluhim i nagluhim osobama. Knjiga se sastoji od pet dijelova.

Klementina Svetec pisala je krimić. Završila je Filozofski fakultet i stekla zvanje magistra hrvatskoga jezika i književnosti te magistra lingvistike. Uz pisanje i lektoriranje bavi se i sportom, odnosno plivanjem. Dokaz je da gluha osoba može učiniti sve što zamisli.

Karla Čurin gluha je od rođenja, a danas se snalazi dobro uz pomoć slušnih aparata i čitanja s usana. Prvostupnica je modnog i tekstilnog dizajna, a magistra grafičkog. Osim dizajna prati je i ljubav prema pisanju pa najčešće piše kratke putopise popraćene vlastitim fotografijama, a koji se mogu pročitati na internetu. Držala je motivacijske govore, među kojima je jedan s poznatog TED-a.

Elmedin Smajlović je nagluh, a pisao je razmišljanja potaknuta planinarenjem i već šest godina živi u Zagrebu. U slobodno vrijeme planinari, istražuje i čita.

Petra Podhorsky je pisala kolumne, svojevrsni dnevnik koji je objavljivan u časopisu za gluhe. Diplomirala je polonistiku i etnologiju na Filozofskom fakultetu, naknadno i bibliotekarstvo. Radi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici već 27 godina. Kolumne koje je pisala za časopis 'Pljesak jedne ruke' zasad su joj jedino djelo.

Kristijan Modrušan pisao je poeziju. Izdao je 2006. godine u vlastitoj nakladi zbirku poezije 'Leptirov let'. Živi u Puli s tri psa i s najboljom suprugom na svijetu, te radi već jubilarnih dvadeset godina u kampu 'Diana' u Banjolama.

Nadamo se da će zbornik biti poticajan i gluhima i nagluhima koji imaju što reći i znaju to oblikovati, kao i onima koji čuju, no svijet tišine i mûka ne poznaju dobro, ali žele podijeliti to iskustvo s gluhima i nagluhima.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti