CADEN COX Ušao je u povijest američkog nogometa kao igrač s Downom no slavu je skupo platio

Svoje lakrdijaštvo, prema riječima njegovog odvjetnika, škola bi nakon sudskog postupka trebala platiti šesteroznamenkastom cifrom izraženom u američkim dolarima. S tim novcem pod jastukom Coxove noćne more mogle bi se pretvoriti u lepršave snove

Caden Cox

 

Svoje mjesto u povijesti američkog nogometa Caden Cox zacementirao je tog rujna prije dvije godine kada je kao igrač Hocking Collegea zabio gol koji je njegovu momčad doveo do pobjede. Ne bi to bilo vrijedno pretjerane hvale da Caden nije osoba s Downom i da mjesto u ekipi nije zaslužio zavidnim talentom i dobrim čitanjem igre.

No uživanje na lovorikama slave bilo je kratkog vijeka, Cox se preko noći iz heroja pretvorio u tragičara. Sada naime tuži školu, ravnatelja i nekoliko članova nastavnog osoblja na Okružnom sudu u Ohiju navodeći diskriminaciju, učestale napade, odmazdu i to što ga administratori nisu zaštitili od neprijateljskog i zlostavljačkog okruženja. Prema tužbi, Matthew Kmosko, nadglednik Cadena Coxa u kampusu za treninge, verbalno ga je i fizički maltretirao. Često je koristio riječ 'retardiran' i psovao mu familiju, sve to pred svjedocima, a također je tražio i zagrljaje od Coxa koji se u tim trenucima osjećao 'kao gej'.

Zlostavljač Kmosko zaposlen je bez uobičajene provjere prošlosti koja bi otkrila optužbe za obiteljsko nasilje od 2010. do 2016. na Floridi. Dakako, nesretni je Cox sve to prijavio nadležnim službama u školi, no umjesto da ga zaštite, oni su protiv njega pokrenuli osvetničku kampanju.

Cox je zbog toga pretrpio neopisvo poniženje i nastavlja patiti od ekstremne emocionalne traume i patnje što se očituje pojačanom tjeskobom, strahom, nesanicom, noćnim morama i depresijom, tvrdi se u tužbi.

U jednoj od pritužbi koje je napisala Coxova majka, zahtijevajući da Kmosko bude zamijenjen kao nadglednik njezina sina, detaljno je opisan i jedan slučaj seksualnog uznemiravanja.

Kmosko je tada pratio Coxa u muški WC, gdje je otišao promijeniti vreće za smeće. Stavio je ruke na Coxa na 'neprikladan način', što je uljuđen izraz za šlatanje. Kada je Cox pružio otpor, Kmosko je blokirao izlaz i počeo luđački vrištati te mu uperio srebrni nož s crnom drškom u prsa. Sve to pokazuje i snimka sigurnosne kamere.

Oni koji su ga trebali zaštititi, školski administratori, Coxa su zbog podnošenja pritužbi podmuklo kaznili. Umjesto da dobije nagrade i priznanja kao prvi igrač američkog nogometa s Down sindromom, što je bilo najavljeno, Cox je završio na stupu srama i bio predmetom ismijavanja.

Svoje lakrdijaštvo, prema riječima njegovog odvjetnika, škola bi nakon sudskog postupka trebala platiti šesteroznamenkastom cifrom izraženom u američkim dolarima. S tim novcem pod jastukom Coxove noćne more mogle bi se pretvoriti u lepršave snove.

Očekuje se da će se Cox najesen upisati u post-srednjoškolski prijelazni program za studente s invaliditetom na Državnom sveučilištu Ohio.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti