DDZ I SDDH Održana četvrta utrka 'Run for MD'

Svrha utrke je podizanje svijesti o osobama s mišićnom distrofijom (MD) i neuromuskularnim bolestima, a radi unapređenja kvalitete njihova življenja i ostvarivanja ciljeva Društva distrofičara Zagreb i Saveza društava distrofičara Hrvatske

Zajednička fotografija.

 

Društvo distrofičara Zagreb (DDZ) i Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH), uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba te podršku platforme 'Trči sa srcem', u okviru Kampanje obilježavanja 21. svibnja - Nacionalnog dana osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti, organiziralo je četvrtu atletsku utrku 'Run for MD 2023.', virtualno 20. i 21. svibnja 2023., a uživo 21. svibnja u zagrebačkom Športsko-rekreacijskom centru Jarun - na Otoku Trešnjevka.

Moderatorica atletske utrke na Jarunu u nedjelju bila je Maja Sever, hrvatska novinarka i televizijska urednica poznata po zalaganju za građanska prava i pomaganju ljudima u nevolji.

Na utrku se prijavilo 225 sudionika, za trčanje virtualno i uživo. Svi su proglašeni pobjednici, a u nedjelju, 21. svibnja, na Otoku Trešnjevka, najbržima u utrci uživo proglašeni su sljedeći:

ŽENSKA KATEGORIJA

1. Ema Julijana Gluhinik

2. Lea Delić Mesarić

3. Jana Cvjetko

MUŠKA KATEGORIJA:

1. Marko Bićanić

2. Siniša Resanović

3. Marin Jović

KATEGORIJA ELEKTROMOTORNA KOLICA:

1. Katarina Strunjak

2. Ivica Tomeković

3. Suzana Pavlović

Katarina Strunjak, pobjednica u utrci uživo u kategoriji elektromotorna kolica, inače studentica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uživala je potporu svoje majke Silvane te je rekla kako je bilo super vrijeme uz vjetar koji ih je hladio tijekom utrke.

- Ekipa je bila super i došli su nas podržati naši bližnji. Svaka čast organizatorima i sudionicima. Inače, poznajem sve koji su se natjecali u kolicima, a od prijatelja bio je moj najbolji još iz srednje škole - poručila je.

Obol cijelome događanju došla je dati i Ljubica Lukačić, saborska zastupnica za osobe s invaliditetom.

Podsjetimo da je mišićna distrofija genetska bolest koja izaziva slabost, gubitak snage mišića te smanjenje mišićnog volumena.

Marica Mirić, predsjednica Društva distrofičara Zagreb i Saveza društava distrofičara Hrvatske, rekla je koliko je ponosna i zadovoljna odazivom velikog broja sudionika.

- Jako sam zadovoljna što smo 21. svibnja obilježili na ovako veličanstven način - veliki broj sudionika, veliki broj osoba s invaliditetom, veliki broj djece. Jednostavno smo je opet uspjeli organizirati nakon prve utrke, koja je organizirana prije četiri godine, ponovno uživo. A ono što me posebno veseli je donacija sponzora, tako da je svatko mogao dobiti prigodnu i lijepu nagradu kako bi imao uspomenu na ovo trčanje. Hvala svim dragim ljudima i hvala medijima koji su nas popratili, jer ovo je utrka koja je za osobe s mišićnom distrofijom.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti