Udruga Ana iz Varaždina nakon kratkog djelovanja ima zapažene rezultate, zadovoljne korisnike i stručnjake

Predsjednica Ana Duga udrugu je osnovala na temelju vlastitog iskustva kako bi, osim svojoj, mogla pomoći i ostaloj djeci. Želja joj je da djeca usprkos zdravstvenim teškoćama uspiju, da si sutra kad odrastu sami mogu priuštiti dostojanstven život

Berta Bregović

 

Udruga Ana - udruga za pomoć djeci i obiteljima iz Varaždina djeluje tek nešto duže od godine dana  na dvije lokacije i iza sebe ima značajne rezultate, a svojim programom pomaže djeci s teškoćama u razvoju, invaliditetom i teškoćama u ponašanju. U opremanju njihovih prostora pomogli su Vstyle Luxury Brand i Prima.

U program i rad ove udruge uključen je edukacijski rehabilitator, logoped, psihoterapeut i studenti koji djeci pomažu u prevladavanju teškoća s učenjem. Program nudi individualnu pomoć djeci bilo u savladavanju školskog gradiva, bilo u savladavanju predškolskog gradiva, bilo neke druge teškoće.  Upravo individualni pristup je ključ koji daje najbolje rezultate što dokazuju već sada pomaknute grance kod korisnika, koji postižu stvari za koje nitko nije vjerovao da su uopće moguće.

Predsjednica Ana Duga udrugu je osnovala na temelju vlastitog iskustva kako bi, osim svojoj, mogla pomoći i ostaloj djeci. Želja joj je da djeca usprkos zdravstvenim teškoćama uspiju,  da si sutra kad odrastu sami mogu priuštiti dostojanstven život.

Da udruga radi dobru stvar potvrđuju stručnjaci i studenti koji rade s članovima udruge.

- Udruga Ana ima važnu ulogu u zagovaranju prava i zadovoljenju različitih potreba djece s teškoćama u razvoju. Udruga kroz svoje aktivnosti omogućava integraciju i inkluziju djece, te osigurava dostupnost različitih terapijskih usluga poput terapija edukacijskog rehabilitatora, psihologa i/ili psihoterapeuta kroz financiranje istih, što omogućuje maksimalno poticanje razvojnih kapaciteta pojedinca - kaže psihoterapeutkinja Eva Brlek.

- Rad s djecom s teškoćama je izazovan, ali vrlo ispunjavajući te ste sretni kada oni ostvare dobar rezultat. Pomoć djeci zahtjeva strpljenje, razumijevanje i podršku kako bi se postigao uspjeh. Važno je osigurati poticajno okruženje i individualni pristup za djecu kako bi se osiguralo da se osjećaju ugodno i motivirano. Rezultati ne izostaju - kaže Elena Jug.

- Ana - udruga za pomoć djeci i obiteljima je dobar primjer udruge koja podiže svijest društva o sve većim potrebama djece i njihovih roditelja na dobivanje stručne podrške, posebno u manjim sredinama. Omogućuje obiteljima lakši dolazak do stručnjaka kojih je malo i koji imaju duge liste čekanja, a sve kako bi djeca prevladala razvojne teškoće i izvukla svoj maksimum. Super je i što su usluge koje pruža udruga za korisnike besplatne, izuzev članarina, a koje nisu uvjet za pomoći djeci. Rad u udruzi je individualan, zabavno je i djeca su suradljiva. Nikad nije dosadno i puno je igre kroz koju se nastoje postići postavljeni ciljevi te ostvariti napredak u funkcioniranju djece. Najvažnije je to što se kroz rad udruge predrasude društva o osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama smanjuju i naglašava se potencijal tih osoba - kaže Berta Bregović.

- Stvarno uživam biti predavač za Ana - udrugu za pomoć djeci i obiteljima, jer mi to omogućuje da podijelim svoje znanje i stručnost s drugima, a u ovom slučaju pomažem djeci s teškoćama. Volim što mogu pomoći učenicima da razumiju teške koncepte i vidjeti kako napreduju u školi i životu. Osim toga, cijenim fleksibilnost rada i da svoj pristup poučavanju i pomoći prilagodim mogućnostima i potrebama svakog pojedinog djeteta s teškoćama - Ivona Koštić.

- Rad s djecom može biti vrlo izazovan posao, ali osjećaj ispunjena koji on donosi ništa ne može nadoknaditi. Svaki sat koji provedem u udruzi mi je najdraži dio dana, od veselja djece do vrlo brižnih roditelja. Iako sam u udrugu stigla s jako malo iskustva, brzo sam pronašla svoj tempo kojim mogu raditi te se maksimalno posvetiti djetetu u igri, razgovoru, te učenju. Znala sam da sam zavoljela takav rad kada bih kući stigla ispunjena i puna energije jer djeca ne uče samo od nas, već i mi od njih o različitim dijelovima života iz različitih perspektiva. Ovakav dobrotvoran rad preporučila bih svakome, jer ipak i mi smo nekad bili djeca kojima je trebala pomoć u pisanju zadaća, društvo za igru, stjecanje novih znanja ili pak netko s kime možemo otvoreno popričati o nekoj temi koja nas je trenutno zabrinjavala. Nakon ovakvog druženja s djecom, sumnjam da bi itko došao kući žalostan ili umoran, jer na trenutak možemo zaboraviti na sve brige kojima smo okruženi i vratiti se nekim dijelom u svoje djetinjstvo , a to je upravo ono što ovu udrugu čini posebnom, koja će uvijek imati djelić u mom srcu i životu - rekla je Paula Bajec.

- Iako mi obveze na fakultetu nisu dopustile duži period rada u udruzi, vrijeme provedeno s djecom doista je bilo nešto vrijedno pamćenja. Zahvalna sam na prilici koja mi je bila dana te se istinski nadam kako im je moja pomoć bila od korisna. Djeca su uvijek bila spremna na suradnju, učenje ili pak igru. Tijekom tih nekoliko mjeseci suradnje, uvijek sam uz puno topline bila prihvaćena. Stoga preporučujem svakom tko ima barem malo slobodnog vremena neka se uključi u rad ove udruge te tako pomogne djeci kojoj je ta pomoć potrebna, a kako bi postigla izvrsne rezultate zahvaljujući individualnom radu s njima - kazala je Lea Kečak.

- Rad s djecom u Ana - udruga za pomoć djeci i obiteljima mi se jako sviđa. Volim rad s djecom, ali ova su mi nekako posebno prirasla srcu. Veselim se svaki put kada idem u udrugu jer mi se djeca svaki put obraduju. Poslušni su i marljivi, a u udruzi svakodnevno vlada dobra i vesela atmosfera. Svi u udruzi su uistinu susretljivi i izrazito mi je drago što sam došla u udrugu i što mogu pomoći djeci - rekla je Larija Jukić.

Udruzi je ove godine najveći sponzor JANAF iz Zagreba, a i vi im možete pomoći u radu uplatom na žiro račun Ana udruge za pomoć djeci i obiteljima: HR1623900011101339717.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti