CIVILIZIRANO MUČENJE? Kada će se zabraniti upotreba elektrošokera na osobama s invaliditetom

Mnoge osobe s invaliditetom bile su podvrgnute elektrošokovima zbog ponašanja poput ustajanja sa sjedala, prekidanja govornika, šaptanja, pogrbljenosti, psovanja ili neuspjeha u održavanju urednog izgleda

Elektrošokeri, prosvjed

 

Dječak s razvojnim teškoćama, preciznije s autizmom, kleči u kutu učionice i pušta suzu za suzom. Kažnjen je jer je bio nemiran na satu, mlatarao rukama i podizao glas do iritantnih decibela.

Kako bi ga 'smirili', školsko je osoblje upotrijebilo elektrošoker. Dječak se nakon toga nekontrolirano grči na tlu - pacifizirali su ga! - a posljedica ovog postupka discipliniranja je pogoršanje njegova ionako teškog stanja.

Kako je to ranije utvrdila američka Federalna uprava za lijekove, korištenje ovih uređaja predstavlja niz psiholoških i fizičkih rizika. Depresija, strah, bijeg iz neprijateljski raspoloženog okružja, panika, agresija, samoozljeđivanje, bol, opekline, oštećenje tkiva - sve su to simptomi koji dolaze s primjenom elektrošokera.

No ti se 'civilizirani uređaji za mučenje' i danas koriste diljem svijeta, posebno s druge strane Atlantika.

Stoga je organizacija Autistic Self Advocacy Network, mreža za samozastupanje autističnih osoba, objavila šokantno pismo adresirano na Federalnu upravu za lijekove s namjerom da ponovno izda svoju zabranu uređaja za električnu stimulaciju (sic!) koji se koriste za sprečavanje samoozljeđivanja ili agresivnog ponašanja.

Godine 2020. Uprava za hranu i lijekove (FDA) zabranila je upotrebu ovih uređaja kao averzivne terapije, što je dobro obrazloženo stajalište koje je u skladu sa znanstvenom literaturom i pozitivnim praksama liječenja diljem zemlje, navodi se u otvorenom pismu.

Međutim, Kongres je tu zabranu nonšalantno ignorirao, odbijajući donijeti zakon kojim bi se zabranila upotreba elektrošokera.

Kongresmeni se nisu obazirali ni na brojne medicinske dokaze da je to neučinkovita i štetna intervencija. Kada je zabrana elektrošokere dovedena u pitanje, sve su se ugledne znanstvene ustanove - od Američke akademije razvojne medicine i stomatologije do Međunarodne udruge za znanstvena istraživanja intelektualnih i razvojnih teškoća - udružile kako bi ukazale kako je ovdje riječ o zločinu nad osobama s invaliditetom pod državnim pokroviteljstvom. Uzalud!

- Ovo je mučenje i točka! - otvoreno je rekao Manfred Nowak, UN-ov posebni izvjestitelj za mučenje.

U godinama otkako je ovo pitanje prvi put pokrenuto s FDA-om, mnoge ranjive osobe s invaliditetom bile su podvrgnute elektrošokovima zbog ponašanja poput ustajanja sa sjedala, prekidanja govornika, šaptanja, pogrbljenosti, psovanja ili neuspjeha u održavanju urednog izgleda. Kao što je prethodno pravilo koje je izdala FDA utvrdilo, ranjiva djeca i odrasli svakodnevno doživljavaju dramatične kratkoročne i dugoročne učinke ovog zlostavljačkog tretmana, zaključili su autori otvorenog pisma.

Službeno, elektrošokeri kao sredstvo discipliniranja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj se ne koriste. Tko zna, možda ovo čudo tehnike do nas nije ni došlo…

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti