ZAGREB Završen trodnevni 21. Festival jednakih mogućnosti

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu od 23. do 25. svibnja 2023., održao se 21. po redu Festival jednakih mogućnosti (F=M), tradicionalna međunarodna manifestacija urbane kulture u organizaciji Društva tjelesnih invalida

Viktorija Lisec

 

- Imali smo predivna tri dana FM-a s mnoštvom posjetitelja. Zadnjeg dana posjetio nas je i gradonačelnik Zagreba, što nam je vrlo drago. Ove godine nastupilo je više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom, i to iz ustanova i udruga iz cijele Hrvatske i inozemstva. Tu su i mnogi estradni umjetnici, kao i 20 stručnjaka i stotinjak volontera - studenata sa zagrebačkih fakulteta. Željela bih poručiti svim osobama s invaliditetom, koje imaju što pokazati, bilo kakvo umjetničko umijeće - pjevačko, slikarsko, kiparsko, sportsko - da se jave Društvu tjelesnih invalida da žele sudjelovati na idućem FM-u. Ako i ne žele sudjelovati, mogu barem doći pogledati naš program - rekla nam je predsjednica Društva tjelesnih invalida Viktorija Lisec.

Prvi dan 21. Festivala protekao je u sunčanom vremenu, a započeo je tradicionalnim svečanim otvorenjem u 10 sati.

U jutarnjem dijelu programa za glazbu su bili zaduženi Lara Demarin, Centar za rehabilitaciju Varaždin, Centar za rehabilitaciju Pula i Osnovna škola Nad lipom, a u popodnevnom dijelu Udruga invalida rada Zagreba, OZANA - Dnevni centar za rehabilitaciju i radne aktivnosti iz Zagreba, Danijela Vidas, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama PUŽ - Put u život iz Zagreba, Grupa FACE, Marta Stančin i Vedran Suton, Lela Kaplowitz i Klapa Kampanel.

Igrokazima su se u jutarnjem dijelu predstavili Centar za rehabilitaciju Varaždin i Udruga osoba s cerebralnom paralizom 'Srce' Split.

Za glazbeno-literarno nastup u popodnevnim satima pobrinulo se Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida grada Varaždina.

S glazbom i plesom u jutarnjim satima nastupili su Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG iz Zagreba, Udruga 'SRCE' - Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji iz Svetog Ivana Zeline, Osnovna škola Augusta Harambašića iz Zagreba, Osnovna škola Dugave iz Zagreba i Osnovna škola Nad lipom iz Zagreba, a popodne Dnevni centar za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula.

Ples u nastupu imali su ujutro Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG iz Zagreba, a popodne Centar za rehabilitaciju 'Fra Ante Sekelez' iz Vrlike, OZANA - Dnevni centar za rehabilitaciju i radne aktivnosti iz Zagreba te Atomic Dance Factory - plesni klub.

U sportskom smislu posjetitelji su mogli svaki dan sudjelovati u igrama mobilnosti, što znači da su imali mogućnost svladavanja zapreka u invalidskim kolicima i uvjetima simulirane sljepoće, dok je prvi dan festivala Para badminton klub predstavio para badminton - varijantu badmintona za sportaše s nizom tjelesnih teškoća.

U jutarnjem dijelu programa drugog dana FM-a u području glazbe nastupili su Centar za odgoj i obrazovanje Goljak iz Zagreba, Osnovna škola 'Dr. Ivan Merz' iz Zagreba, Centar za rehabilitaciju Rijeka, Osnovna škola Retkovec iz Zagreba, svima znani pjevač Boris Ćiro Gašparac, Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije iz Ljubljane, a u popodnevnom dijelu Centar za autizam Split, VAUS - Vokalni ansambl Udruge slijepih Zagreb, Damir Vogrinec - Vogra, Bojan Jambrošić, Purple Punch, Klapa Oželanda.

Iz područja plesa, u jutarnjem dijelu programa nastupili su Centar za rehabilitaciju Rijeka, Center Janeza Levca iz Ljubljane, a u popodnevnom dijelu Plesna grupa Magija - Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka te Plesni klub Jazzelle.

U glazbi i plesu zajedno predstavili su se Osnovna škola Grigor Vitez iz Zagreba i Centar za rehabilitaciju Rijeka, i to u jutarnjem dijelu. Plesno-dramski prikaz dala je Osnovna škola 'Kajzerica' iz Zagreba u jutarnjem dijelu, a kolaž program predstavio je Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda iz Budinščine.

Igrokaz ujutro su predstavili Centar za odgoj i obrazovanje Dubrava iz Zagreba, Centar za rehabilitaciju Rijeka, Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, a popodne Udruga tjelesnih invalida Kaštela.

Boćarski klub osoba s invaliditetom Društva distrofičara Zagreba 'Željko Klepač' - URIHO i Boćarski klub osoba s invaliditetom 'Marijan Dobrinčić' iz Velike Gorice predstavili su boćanje u invalidskim kolicima.

Umjetnici, zajednička fotografija.Treći dan FM-a glazbom su se prestavili u jutarnjem dijelu programa Osnovna šola Roje - Domžale iz Slovenije, Centar za odgoj i obrazovanje Tuškanac iz Zagreba, Dino Purić, Udruga slijepih USKA iz Karlovca, a u popodnevnom dijelu Udruga za promicanje kvalitetet života osoba s posebnim potrebama Ivančica iz Zaprešića, Centar za odgoj i obrazovanje Vinko Bek iz Zagreba, Adriana Katić, Deaf Arrt Band, Retrodukcija i Tomislav Goluban.

Igrokaz su prikazali u jutarnjem dijelu Osnovna škola Miroslava Krleže iz Zagreba, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb i Udruga gluhoslijepih osoba grada Zagreba.

S plesom su popodne nastupili Centar za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj iz Zagreba, Akrobatski rock 'n' roll klub Megarock i Akrobatski rock 'n' roll klub Buba.

S glazbom i plesom nastupili su naposljetku u večernjim satima volonteri 21. FM-a.

U cjelodnevnom likovnom programu kroz sva tri dana sudjelovali su: keramičari Andreja Cetušić Đurić i Tomislav Đurić; slikar Tin Ivan Marin; kipar Petar Čigir; slikarica Jelena Perković; slikar i pirograf Viktor Paris; slikar nogama Stjepan Perković; slikarica Iva Vrbos; slikar Koča Popović; slikar Zdenko Udovičić; slikar Lino Ujčić; modelar ploča Joso Vranjković; slikarica nogama Marija Glavičić-Počuć; slikarica Andrea Belić; slikar Zoran Boras; slikar ustima Alen Kasumović; slikarica Ilona Dubravac; slikarica ustima Maria-Kristina Božičević; slikarica Elka Vukojević; slikar Josip Vukojević; slikar Nikola Vukojević; slikarica Boženka Stanša.

Voditeljica likovnog programa ove godine bila je Doris Drvosek-Kihas, studentica pete godine Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Složila se s oduševljenjem svojih umjetnika pod šatorom, gdje su stvorili obiteljsku atmosferu, a naglasila je i interes i veliku posjećenost.

Umjetnik Alen Kasumović je istaknuo kako je primijetio da su ove godine možda čak prevagnuli strani turisti, od kojih su neki prošli sve štandove i od svakog ponešto kupili za uspomenu. Porazgovarali smo i s ostalim umjetnicima, koji su svi odreda iskazali oduševljenje što su imali prilike sudjelovati u ovako značajnom događaju, ne samo za Zagreb, već i za cijelu Republiku Hrvatsku.

Kako je organizator istaknuo, Festival predstavlja osobe s invaliditetom koje s drugim umjetnicima nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu te u edukacijsko-rekreacijskim i sportskim igrama. Svrha je Festivala javno pokazati stvaralačke mogućnosti izvođača programa, šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana.

Kao što smo i prethodnih godina naglašavali, ovo je prilika da osobe s invaliditetom izađu iz svoja četiri zida i pokažu javno svoje stvaralačke mogućnosti te da se građanstvo upozna kroz tri dana druženja s njihovim umjetničkim i sportskim karakterom.

Svaka osoba koja je sudjelovala ili posjetila ovaj jedinstveni 21. F=M dala je i ove godine veliki obol da festival živi, da se održava i da ide dalje punim plućima u nove pobjede, izvlačeći svake godine sve više osoba s invaliditetom kako bi ih uvjerio da je svaka od njih itekako vrijedna u svijetu u kojem živimo.

F=M nije humanitarnog, već isključivo promotivnog karaktera, a svi su njegovi sudionici volonteri.

Svi koji se žele prijaviti za sudjelovanje na F=M-u iduće godine, mogu se javiti Društvu tjelesnih invalida.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti