Udruga za pse vodiče koncertom obilježava prve instruktorice i pse vodiče u Hrvatskoj

Bezbrojne su dobrobiti ove humane uloge kako pasa vodiča tako i drugih pasa pomagača, kao i terapijskih pasa za poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom i unapređenje razvojnih procesa djece s teškoćama u razvoju

Logotip Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

 

Hrvatska udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet će koncertom u Lisinskom 15. lipnja u 20 sati, velika dvorana, obilježiti uspješno položene ispite prvih instruktorica pasa vodiča i dodjelu prvih pasa vodiča slijepih njihovim korisnicima. Na koncertu nastupaju Marko Tolja, Jacques Houdek i gošća iznenađenja.

Sada već daleke 1993. odškolovani su prvi psi vodiči slijepih u organizaciji Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, čime su stvorene pretpostavke za polaganje ispita i certificiranje prvih instruktorica pasa vodiča u Hrvatskoj.

Bio je to putokaz za sigurnost i ostvarenje bolje mobilnosti slijepih osoba kao temeljnog ljudskog prava na neovisnost.

Tada vrlo mlade volonterke, studentice veterine Julijana Gyorgy Matešić i Minja Orlić položile su ispite sa psima vodičima - škotski ovčar Astor i labrador retriever Al.

One su zaslužne za sigurnost i samostalnost brojnih korisnika pasa vodiča tijekom proteklih godina, a najveća je vrijednost u tome što su i danas profesionalno aktivne u ovom području rada.

Udruga tijekom sljedećih desetljeća proširuje programe rada na školovanje i dodjelu drugih pasa pomagača osobama u invalidskim kolicima i djeci s teškoćama razvoju.

Posebno su ponosni na program edukacije i uključivanja terapijskih pasa u rad stručnjaka različitih profila (rehabilitatori, radni terapeuti, logopedi, psiholozi, fizioterapeuti) koji ih u okviru profesionalnih zadataka uključuju u aktivnosti sa djecom s teškoćama u razvoju.

Bezbrojne su dobrobiti ove humane uloge kako pasa vodiča tako i drugih pasa pomagača, kao i terapijskih pasa za poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom i unapređenje razvojnih procesa djece s teškoćama u razvoju.

Stoga su u Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet vrlo ponosni na ostvarene rezultate, unatoč brojnim teškoćama i predrasudama koje su pratile razvoj ovih inovativnih usluga.

Također zahvaljuju Julijani i Minji što sve ove godine prenose vrijednosti koje su zajednički razvijali, a sada aktualni zaposlenici i volonteri svojim angažmanom promiču te iste vrijednosti i razvijaju programe.

Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 posto cijene ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni dvorane Lisinski. Ulaznice su dostupne ovdje po cijeni od 20 eura.

Na koncertu nastupaju Marko Tolja, Jacques Houdek i gošća iznenađenja.

 

Izvor: Lisinski.hr

 

Povezane vijesti