Hitlerova rodna kuća centar za osobe s invaliditetom

Austrijska vlada se suočava s pravnim teškoćama zbog snažnog otpora vlasnika rodne kuće Adolfa Hitlera protiv planova austrijske vlade za uporabu ove kuće u budućnosti

 

Hitlerova rodna kuća, nalazi se u Austriji u gornjem dijelu grada Braunau am Inn na adresi Salzburger Vorstadt 15. Zbog svoje karakteristične ''Bidermajer'' arhitekture iz 17. stoljeća ova kuća u starom dijelu grada Braunau je, odlukom austrijskih vlasti, zaštićena kao arhitektonska građevina.

Kako bi poslali snažnu poruku protiv negativnih povijesnih asocijacija koje su mnogi ljudi povezali s kućom, austrijske vlasti koriste je kao dnevni boravak i radionicu za osobe sa invaliditetom. Kuću je koristila Lebenshilfe Upper Austria, organizacija koja pomaže ranjivim skupinama grupama iz svih dijelova društva u razdoblju od 1977. do 2011. godine. Za to vrijeme austrijska vlada je bila zakupac kuće. Godine 2011. organizacija koja je koristila kuću je zatražila da se pristup kući učini dostupnim i osobama s invaliditetom, ali je vlasnica kuće to odbila, što je pokrenulo javnu raspravu o budućnosti kuće.

U to vrijeme više skupina predložilo je različite namjene kuće u budućnosti. Lokalna organizacija za suvremenu povijest, koja organizira Braunau Zeitgeschichte, izrazila je želju kupiti tu kući i od nje učiniti mjesto za komemoraciju holokausta. Zastupnik u Dumi – Parlamentu Ruske Federacije Franc Adamović Klinzević predložio je 2012. godine da se organizira akcija kako bi prikupio dva miliona eura potrebnih za kupnju Hitlerove rodne kuće. Njegov prijedlog je bio da se kuća otkupi, a nakon toga sruši. Nakon svih tih rasprava nije postignut dogovor o budućnosti kuće.

Ministarstvo unutarnjih poslova Austrije je u travnju 2016. godine objavilo kako je potrebno utvrditi može li se kuća, koja je tada bila prazna već pet godina, oduzeti. Početkom 2017. godine donesena je odluka o oduzimanju kuće.

Odvjetnik specijaliziran za ustavno pravo, Hanc Majer, zagovarao je pravo vlasnika na kompenzaciju za oduzetu kuću. Regionalni sud u  Ried im Innkreis je odlučio da Republika Austrija mora isplatiti oko 1,5 milijuna eura bivšoj vlasnici kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler. ''Ona je zadovoljna nakon dodijeljene odgovarajuće kompenzacije'', izjavio je odvjetnik Gerhard Lebitsch o svojoj 68-godišnjoj klijentici. Smatra kako da slučaj nije završen te očekuje kako će proći kroz sve sudske instance.

Prema austrijskim vlastima, oduzimanje (eksproprijacija) je, u ovom slučaju opravdana, jer bi trebala spriječiti da rodno mjesto Hitlera postane mjesto hodočašća. Pristalice oduzimanja tvrde da je to bila ispravna odluka jer je vlada Austrije postupala s odgovornošću i poduzela mjere kako bi spriječila porast antisemitskih i nacističkih pokreta unutar vrlo malog grada. Prema njihovom mišljenju, duga i bogata povijest grada Braunau je izuzetno zasjenjena slučajem ove građevine, tako da je ostatak svijeta doživljava isključivo u negativnom svijetlu. Stoga je snažna i odlučna akcija države bila potrebna kako bi se poslala poruka stanovništvu potrebna u društvu. 

Kritičari, s druge strane, tvrde kako ova odlučna mjera privlači previše pažnje na grad Braunau. Oni kao najveći problem vide pažnju koja je usmjerena prema kući. Tvrde da je upravo zbog te pažnje povijest Braunaua toliko zasjenjena Hitlerovom rodnom kućom u kojoj je sam Hitler proveo samo prva dva tjedna svog života.

Danas, kada je austrijska vlada zakonski vlasnik kuće, u njenoj je odgovornosti osigurati da buduća uloga ove kuće govori u prilog svijetu oslobođenom mržnje i rasizma.

 

Izvor: Romi.hr