VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Talačka kriza u Lijepoj mojoj

Pozicija i funkcija svaka, pa tako i ova, obaveze i odgovornosti bi nositi trebala, a ne samo figuriranje, vulgarnu samopromociju i vrijeđanje svega i svih koji po ćeifu nisu, manirom uvrijeđene frajle, kao da mu je Lijepa moja bogomdana prćija ćaćina

Hrvatska zastava.

 

Luj XIV, francuski Kralj Sunce, izgovorio davno svima znanu rečenicu: 'Država to sam ja!' Četiri stoljeća kasnije u Lijepoj mojoj povijest se ponavlja pa tako i u tjednu ovom, tjednu u kojem smo (a jesmo li svi?!) proslavili praznik koji bi državi svakoj najveći i najomiljeniji trebao biti, praznik s kojim bi se svaki stanovnik identificirati trebao - odozgo do dolje i obratno, dakako.

A riba i ove godine od glave zasmrdjela, još jače i vonjastije, da nit' oči, nit' nos, a ponajmanje duša iole normalna čovjeka to više trpjeti trebala ne bi. Lijepa moja, čiji Dan državnosti njen utvarni kvazi državni poglavar po ne znam koji puta ne uvažava, obezvrjeđuje i ne poštuje, svojeglavom, rušilačkom narcisoidnošću sve začinjajući, koji od svoga nosa dalje teško da išta vidi, samozadovoljan, samodopadan, prepotentno samouvjeren, kojemu nitko osim njega samog u fokusu nije jer - 'država to je On'.

Pozicija i funkcija svaka, pa tako i ova, obaveze i odgovornosti bi nositi trebala, a ne samo figuriranje, vulgarnu samopromociju i vrijeđanje svega i svih koji po ćeifu nisu, manirom uvrijeđene frajle, kao da mu je Lijepa moja bogomdana prćija ćaćina.

Jednaki mu, il' možda još i gori, svjesno obnevidjeli sljedbenici i apologeti, bez vlastitog stava i mrvice osobnog dostojanstva taocima politikantskih interesa i privilegija bivaju, dimnom zavjesom licemjerne farizejštine i ovaj Dan državnosti nastojali skriti. I njima Lijepa moja, čini mi se, sve više strano tijelo postaje...

Što na sve ovo osjećati doli gađenje, gnušanje i sram, da se u 'zemlju do nafte zakopaš', kako je jedna kolegica davno slikovito govorila.

A Lijepa je moja bila i bit će - s njim(a), a bome i bez...

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti