Sveučilište u Zagrebu uvodi kolegij 'Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom'

Kolegij 'Vršnjačka potpora' nastao je kao jedna od mjera izjednačavanja mogućnosti za studente s invaliditetom u sustavu visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj

 

U okviru predmeta 'Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom' koji je na raspolaganju svim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu, studenti s invaliditetom mogu ostvariti potporu vršnjaka-asistenta koja im je, ovisno o vrsti teškoća/oštećenja, potrebna u akademskom okružju. Od akademske godine 2023./2024. kolegij se izvodi kroz tri modela, omogućit će dostupnost kolegija većem broju studenata i osigurati dugotrajniju potporu.

Primjeri potpore u akademskom okruženju uključuju potporu pri dolasku na fakultet, kretanju po prostoru fakulteta, pisanju bilježaka s predavanja, rješavanju administrativnih procedura, praćenju nastave (npr. verbalno opisivanje vizualnih sadržaja), potporu u različitim socijalnim situacijama poput posredovanja u komunikaciji, provjeru pisanih zadaća, prisutnost u stresnim situacijama, informiranje i usmjeravanje, osobnu potporu prema potrebi i dogovoru i sl. 

Iz Sveučilišta poručuju da ako je studentima s invaliditetom (brucošima, ali i ostalima) potrebna pomoć pri pronalaženju kolegice/kolege vršnjaka koji će im pružati potporu, neka se jave Uredu za studente s invaliditetom.

Kolegij 'Vršnjačka potpora' nastao je kao jedna od mjera izjednačavanja mogućnosti za studente s invaliditetom u sustavu visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Educirani i senzibilizirani studenti asistenti, pružajući osnove vršnjačke potpore mogu kreirati takve uvjete za studente s invaliditetom kojima će se prevladati čitav niz prepreka koje organizacijski i objektivno postoje u sustavu visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Istodobno, kroz znanja i vještine stečene u pripremnoj radionici te provođenjem vršnjačke potpore sami će studenti - asistenti steći neprocjenjivo iskustvo i razviti čitav niz socijalno poželjnih vještina i sposobnosti.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Uredu za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu: Studentsko naselje 'Stjepan Radić', Jarunska 2, Zagreb (prizemlje 12. paviljona), e-mail: uredssi@unizg.hr, tel.: 01/ 4564 405, mob. 099 4593 578.

Nositelj predmeta je Sveučilište u Zagrebu, a izvoditelj Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. Više o svemu doznajte ovdje.

 

In Portal