Glazbeno-plesni spektakl: Gluhi i čujući bubnjari performansom oduševili publiku

"Tko zna, možda među mališanima s teškoćama u razvoju otkrijem i nekog budućeg bubnjara koji će svirati u velikim bendovima", kaže Vanda Kos Jerković te dodaje kako je ugodno iznenađenja činjenicom da su povremeno gluhi bubnjari pokazivali znatno više sluha za ritam od onih čujućih, među koje i sama spada

Glazbeno-plesni performans "Gdje se putevi križaju", upriličen u foajeu Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, bio je primjer kako treba izgledati proces inkluzije osoba s invaliditetom i onih bez invaliditeta, barem kada je o umjetnosti riječ. 

Naime, okupljeni u bubnjarsku i udaraljkašku sekciju, pod ravnateljstvom maestra Borisa Beštaka, gluhi i čujući glazbenici izveli su koncert za pamćenje, o čemu uostalom svjedoči i burni pljesak kojim je publika ispratila izvođač(ic)e. Ništa manje oduševljenja nije izazvala niVanda Kos Jerković s gluhim bubnjarima plesna skupina gluhih i čujućih plesač(ic)a, pod vodstvom Sandre Banić Naumovski, koji su izveli sedam koreografskih ulomaka, a posljednju u glazbenoj pratnji gluhih i čujućih udaraljkaša. 

Vanda Kos Jerković, jedna od članica bubnjarsko-udaraljkaške skupine gluhih i čujućih, toliko se oduševila ovim konceptom umjetničke inkluzije da će uskoro i s djecom s teškoćama u razvoju u zagrebačkoj Sloboštini, gdje radi kao defektolog, kroz glazbu i ples raditi na jačanju njihova samopouzdanja.

"Tko zna, možda među mališanima s teškoćama u razvoju otkrijem i nekog budućeg bubnjara koji će svirati u velikim bendovima", kaže Vanda Kos Jerković te dodaje kako je ugodno iznenađenja činjenicom da su povremeno gluhi bubnjari pokazivali znatno više sluha za ritam od onih čujućih, među koje i sama spada.

"Osobe s invaliditetom su dugi niz godina bile u situaciji borbe za osnovna ljudska prava (pristupačnost, obrazovanje, zapošljavanje) te su neka druga područja djelovanja (umjetnost, kultura, znanost) bila ostavljena čekanju 'tzv. boljih vremena",  rekla je uz ostalo autorica ovog koncepta Sandra Banić Naumovski.

"Predrasude prema osobama s invaliditetom i njihovim sposobnostima su prisutne i predstavljaju višestruko limitirajući faktor – od njih se ne očekuje da budu prisutni u raznim sferama društvenog života, pa time ni u umjetnosti. Umjetnici s invaliditetom u široj sredini, kao i u umjetničkim krugovima bivaju prepoznati gotovo isključivo kao osobe koje se amaterski bave umjetnošću i skoro im je nemoguće postizanje statusa prepoznatog umjetnika. 

Stoga je namjera ovog projekta utjecati na profesionalizaciju umjetničkog rada osoba s invaliditetom, afirmaciju najtalentiranijih izvođača s invaliditetom, afirmaciju, etabliranje i otvaranje prostora za umjetničko djelovanje mladim profesionalnim plesačima te bogaćenje umjetničkog iskustva i jednih i drugih kroz iskustvo suradnje i zajedničkog rada", zaključuje Sandra Banić Naumovski.

Projekt je podržan od zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Sandra Banić Naumovski, autorica koncepta

Voditelj udaraljkaške radionice i autor glazbe:

Boris Beštak

UDARLJKAŠI/CE:   

Vanda Kos Jerković   

Branka Rešetar

Martina Zupčić Maretić

Angel Naumovski

Dušan Došenović

Dražen Maleković

Lino Ujčić

Mingsheng Pi

Siniša Matijašević

Mladen Kristić

PLESAČI/CE:

Barbara Bursać

Sabahudin Jusić

Mea Marija Glasnović

Eleonora-Magdalena Vrdoljak

Voditelji plesnih radionica:

Ante Glušević i Sandra Naumovski Banić

In-Portal

Foto: Branimir Butković. Nikola Jerković, Mladen Kristić