Bračni par dobio 50 milijuna dolara odštete jer im se rodio sin s teškim invaliditetom

Čim je Rhea Wuth ostala u drugom stanju, Wuthovi su otišli na genetsko testiranje koje je potvrdilo da njihovo buduće dijete nije naslijedilo tešku bolest. No čim se njihov sin rodio, ispostavilo se da im nasljednu bolest koja rezultira teškim fizičkim i mentalnim oboljenjem

Nakon što je saznao da mu rođak s teškim invaliditetom zapravo ima rijetku nasljednu bolest, Brocka Wutha  i njegovu suprugu doktori su suočili s činjenicom da i sva njihova buduća djeca imaju 50 posto šanse da se rode s tim rijetkim i teškim oboljenjem.

Braćni par Wuth nije bio obeshrabren nego su potražili pomoć u specijaliziranom genetskom savjetovalištu, prenosi disabilityscoop.com. Čim je Rhea Wuth ostala u drugom stanju, Wuthovi su otišli na genetsko testiranje koje je potvrdilo da njihovo buduće dijete nije naslijedilo tešku bolest. No čim se njihov sin rodio, 12. srpnja 2008. godine u Burienu (Washington), Wuthovi su vidjeli da s njihovim sinom Oliverom nešto nije u redu. Ispostavilo se da se Oliver ipak rodio s nasljednom bolešću koja rezultira  teškim fizičkim i mentalnim oboljenjem.
Prošli tjedan je sud presudio i proglasio jednako odgovornima Valley klinički centar (Washington) i Američki centar za laboratorijska istraživanja (North Carolina). Prema presudi, ove dvije ustanove moraju zbog proceduralnih pogrešaka s vrlo ozbiljnim posljedicama, Wuthovima isplatiti odštetu od 50 milijuna dolara. Naime, da je bračni par znao da će im se buduće dijete roditi s genetskim oboljenjem, Wuthovi bi prekinuli trudnoću, tvrdi se prema sudskim spisima.
Ova presuda je financijski najveća individualna presuda u povijesti države Washington.
Iz kliničkog centra Valley izjavili su da im je iznimno žao zbog tragičnog razvoja događaja, ali da su i dalje uvjereni da je s njihove strane urađeno sve po pravilima. Službeni predstavnici centra nisu htjeli komentirati pitanja hoće li se žaliti na visoku presudu.
Naprotiv, iz Američkog centar za laboratorijska istraživanja  izjavili su kako će koristiti sve pravne alate ne bi li skinuli odgovornost sa svog centra. Oni krivicu u potpunosti prebacuju na Valley klinički centar koji im, kako oni tvrde, nije poslao potpunu dokumentaciju.
Oboljeli dječak, petogodišnji Oliver Wuth, ima koeficijent inteligencije između 50 i 70, ne može hodati uz stepenice i govori samo nekoliko riječi razumljivih samo njegovim roditeljima. Dječak će trebati cjelodnevnu brigu i pomoć do kraja života.  

Branimir Šutalo