Branimir Šutalo: Pouzdani put do Oskara je uloga osobe s invaliditetom

Činjenica da osobe s invaliditetom tumače zdrave osobe i nije baš dobro prihvaćena u krugovima OSI naroda. Oni smatraju da ako crnce glume crnci, bijelce bijelci, onda bi i osobe s invaliditetom trebale glumiti osobe s invaliditetom

Kada bi postojao priručnik za glumce i glumice pod nazivom 'Savjeti kako osvojiti zlatni kipić', jedan od savjeta koji bi se morao nalaziti u tom priručniku bi bio da obavezno moraju birati uloge osoba s invaliditetom, i Oskar će im biti puno bliže. Točnije, čak 16 posto uloga koje su donijele Oskara glumcima ili glumicama su bile one u kojima su tumačili osobe s invaliditetom. Kada bismo njima dodali i 12 posto uloga alkoholičara, onda imamo 28 posto oskarovskih uloga vezanih uz neki zdrastveni problem.  Toga savjeta su se držali mnogi i nisu požalili. Sjetimo se samo nekih: Tom Hanks u Forrestu Gumpu, Al Pacino u Mirisu žene, Dustin Hoffman u Kišnom čovjeku, Daniel Day Lewis u Mome lijevom stopalu...

Diskriminacija glumaca s invaliditetom

Činjenica da osobe s invaliditetom tumače zdrave osobe i nije baš dobro prihvaćena u krugovima OSI naroda. Oni smatraju da ako crnca glume crnci, bijelce bijelci, onda bi i osobe s invaliditetom trebale glumiti osobe s invaliditetom.
Grupacija 'Don’t play me, pay me' koja se bavi tim problemom upozorava da ima i više nego dovoljno glumaca s invaliditetom koji bi mogli glumiti takve uloge i time uspješno graditi svoju karijeru i zaraditi za život. U zadnje vrijeme dosta se prašine diglo oko filma Snjeguljica i lovac gdje su svih 7 patuljaka glumili poznati glumci uz pomoć CGI tehnologije. Udruženje glumaca patuljastog rasta na tu je činjenicu uložilo oštar prigovor udruženju glumaca, naglašavajući da se tako krše svi propisi o pozitivnoj diskriminaciji. Potpuno suprotan primjer je film Terrija Gilliama Vremenski banditi iz 1981. godine, gdje sve patuljke igraju glumci patuljastog rasta, među kojima susrećemo i Davida Rappaporta kojega se sjećamo iz serije Zakon u Los Angelesu.
Najsvjetliji primjer nam dolazi iz vrlo uspješne serije koja je još uvijek u tijeku. Riječ je o Peteru Dinklageu koji fantastično tumači Tyriona Lannistera, po mnogima i najkompleksnijeg lika u serijalu Igra prijestolja. Kao najbizarniji primjer svakako se ističe film Tiptoes iz 2003. godine. Film bi svi uključeni u njegov nastanak najradije zaboravili, a naročito Gary Oldman koji potpuno suludo tumači patuljasti lik. Probajte naći taj film. Upitat ćete: ”Oldmane, pa šta ti bi!”.

Dva Oskara za jednu ulogu

Na kraju ćemo se prisjetiti dvoje osoba s invaliditetom koji su i sami osvojili glumačke Oskare.

Prvom je to pošlo za rukom, zapravo to i nije najbolji izraz, jer je Harold Russell Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu osvojio za ulogu ratnog veterana koji je ostao bez obje ruke u filmu Williama Wylera Najbolje godine naših života iz 1947. godine. Harold Russell  će ući u oskarovsku povijest i kao jedini glumac koji je dobio dva Oskara za istu ulogu. Naime, Akademija je, misleći da Harold Russell nema neke šanse za osvajanje kipića,  na brzinu uspostavila nagradu za poseban doprinos ratnim veteranima koju su dali Russelu. Uz to je Harold Russell jedan od samo dvojice glumaca amatera koji su osvojili Oskare. Drugi je Kambodžanac Haing S. Ngor za Polja smrti 1985. godine.
Druga oskarovka s invaliditetom je ikona gluhih Marlee Matlin koja je Oskara za najbolju žensku sporednu ulogu osvojila u filmu Djeca manjega Boga 1986. godine. U filmu tumači gluhu djevojku, a njenog (ne samo) učitelja tumači William Hurt.
Marlee Matlin, za razliku od Harolda Russela, nastavila je s vrlo uspješnom glumačkom karijerom, naročito onom televizijskom. Seinfield, Zakon i red, Zovem se Earl... samo su neke od serija u kojima smo mogli vidjeti ovu oskarovku.
Piše: Branimir Šutalo

Foto: Sanjin Strukić/24sata