Zaklada "Čujem, vjerujem, vidim" od ministrice Milanke Opačić traži rješenje za jeftiniju struju, plin i vodu

Zaklada "Čujem, vjerujem, vidim" pomaže mladim osobama i studentima s invaliditetom u školovanju, a slijepim i osobama koje same ne mogu čitati prilagođava literaturu duhovnog i drugog sadržaja snimanjem zvučnih zapisa ili digitalizacijom tiskanih knjiga

Upravitelj Zaklade "Čujem, vjerujem, vidim" Mirko Hrkač zatražio je danas u ime 600 mladih slijepih osoba i onih koje ne mogu same čitati da im Ministarstvo socijalne politike i mladih omogući da struju, plin i vodu plaćaju po nižim tarifama za kućanstva.
Hrkač je Hini rekao da se Zaklada zbog visokih troškova za struju, plin i vodu, koje plaća po tarifama za gospodarstvo, obratila za pomoć isporučiteljima tih energenata, no oni su odgovorili kako će joj omogućiti niže tarife ako pribavi rješenje Ministarstva socijalne politike da Zaklada obavlja socijalnu djelatnost.

"No, u Ministarstvu nam je rečeno da nema uvjeta za izdavanje takvog rješenja, iako se bavimo socijalnim, besplatnim uslugama, odnosno omogućavamo pristup literaturi slijepim osoba i invalidima koji ne mogu sami čitati", kaže Hrkač.

Jasno nam je da ima puno udruga i zaklada koje bi tražile to pravo, a novca nedostaje, ali zakonodavac je u Zakonu o socijalnoj skrbi propustio utvrditi kriterije koje bi udruge mogle imati to pravo, dodao je.

Hrkač napominje da se Zaklada "Čujem, vjerujem, vidim", uz Hrvatsku knjižnicu za slijepe, jedina u Hrvatskoj bavi prilagodbom literature slijepim osobama i onima koje ne mogu sami čitati, a kod nas je tek 0,4 posto literature dostupno slijepim osobama.

Iz Ministarstva socijalne politike i mladih Hini je potvrđeno da nema zakonske osnove po kojoj bi Zakladi izdali traženo rješenje jer pravo na povlaštene, odnosno manje cijene energenata imaju samo socijalne ustanove u vlasništvu države.

Zaklada "Čujem, vjerujem, vidim" pomaže mladim osobama i studentima s invaliditetom u školovanju, a slijepim i osobama koje same ne mogu čitati prilagođava literaturu duhovnog i drugog sadržaja snimanjem zvučnih zapisa ili digitalizacijom tiskanih knjiga.

Proizišla je iz projekta "Soba susreta" kroz koji je, za potrebe slijepih osoba, snimljena prva zvučna Biblija u Hrvatskoj. Nakon završetka snimanja i besplatne dodjele zvučne Biblije projekt je, u prosincu 2008. godine, prerastao u Zakladu koja se bavi prilagodbom literature za slijepe.

Zaklada djeluje u zagrebačkom gradskom prostoru, a najam plaća po povlaštenoj cijeni od pet kuna po četvornom metru.

Hina

Foto: PIXSELL