Čistke u Vatikanu: Papa Franjo smijenio četiri kardinala u Vatikanskoj banci

Banka je prošla velike promjene od dolaska njenog novog predsjednika prošle veljače, Nijemca Ernsta Von Freyberga. Njegov je tim zatvorio mnoge račune i angažirao vanjsku tvrtku, Promotory Financial Group, da pomogne u ispunjavanju međunarodnih standarda transparentnosti u cilju sprječavanja pranja novca. Papa Franjo nije isključio mogućnost zatvaranja banke, čiji je službeni naziv Institut za vjerska djela (IOR), ukoliko je ne bude moguće reformirati

Papa Franjo je u srijedu smijenio četiri kardinala nadzornog tijela skandalima uzdrmane Vatikanske banke što predstavlja i Papin raskid sa svećeničkim financijskim establishmentom njegova prethodnika.
Papa Franjo je ranije obećao reformirati ili zatvoriti financijsku instituciju koja je često bila izvor nelagode za Svetu Stolicu. Četiri kardinala su smijenjena nakon samo 11 mjeseci njihovih petogodišnjih mandata povjerenika a koji su počeli za bivšeg pape Benedikta koji se papinskog položaja odrekao u veljači prošle godine.

Među novim Papinim povjerenicima su dva kardinala, Thomas Christopher Collins i bečki Christoph Schoenborn, iz razmjerno bogatih biskupija koji imaju velika iskustva u financijskim poslovanjima.

Druga dvojica novoimenovanih su nadbiskup Pietro Paolin, novin vatikanski državni tajnik koji će idućeg mjeseca postati kardinal, i Santos Abril y Castillo, Španjolac blizak Papi. U nadzornom tijelu banke ostaje francuski kardinal Jean Louis Tauran.

Među čevtorcom kojima nisu potvrđeni mandati je i kardinal Tarcisio Bertone, bivši državni tajnik Vatikana.

Povjerenstvo kardinala nadzire rad banke i odobrava strategije i predstavlja vezu između Pape i nadzornog odbora koji čine petorica laika iz cijelog svijeta.

Banka je prošla velike promjene od dolaska njenog novog predsjednika prošle veljače, Nijemca Ernsta Von Freyberga. Njegov je tim zatvorio mnoge račune i angažirao vanjsku tvrtku, Promotory Financial Group, da pomogne u ispunjavanju međunarodnih standarda transparentnosti u cilju sprječavanja pranja novca.

Papa Franjo nije isključio mogućnost zatvaranja banke, čiji je službeni naziv Institut za vjerska djela (IOR), ukoliko je ne bude moguće reformirati.

Hina