Anka Slonjšak: Obitelji djece s teškoćama u razvoju prepuštene su same sebi

"Pružanje podrške osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju ne smije biti pitanje milosrđa niti humanosti nego pitanje poštivanja njihovih ljudskih prava", kaže pravobraniteljica za osobe s invaliditetom

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak podržala je prosvjed roditelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom zakazan sutra na Markovom trgu u Zagrebu kao jedan od načina da se pažnja javnosti usmjeri na njihov težak položaj te poručila da se za njih moraju osigurati novčana sredstva, ali i odgovoran sustav procjene potreba koji će polaziti od različitosti vrsta i težine invaliditeta.
Slonjšak je večeras podsjetila da su u posljednje četiri godine, otkad su počeli pokušaji uvođenja reda u trošenje smanjenog državnog proračuna, više puta upozoravali da kratkoročne uštede na zdravstvenim i rehabilitacijskim postupcima za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju narušavaju kvalitetu njihova života i zdravlja, ali i dugoročno dodatno povećavaju troškove njihovog liječenja.

"Umjesto da se spriječe i sankcioniraju zlouporabe sustava, kroz pogodovanje odabranim isporučiteljima ortopedskih pomagala, a uvede sustav individualne procjene potreba, prava se linearno režu svima. Posljedice neracionalnog trošenja sredstava odražavaju na sve jednako, bez obzira na težinu invaliditeta i druge okolnosti u kojima se nalaze osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji", istaknula je Slonjšak.

Napomenula je da je sudbina obitelji osoba s invaliditetom, koju u gospodarskoj krizi dijele s drugima u Hrvatskoj, dodatno otežana povećanim potrebama koje proizlaze iz invaliditeta pa je tako potrebno nadoplatiti pomagala, nabaviti pomagala koja ne osigurava HZZO, nadoplatiti posebnu prehranu i drugo.

"Obitelji osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u pravilu su prepuštene same sebi bez podrške koja bi polazila od individualiziranog pristupa i uvažavanja specifičnosti i različitosti kako u priznavanju prava na naknade tako i u području osiguranja ortopedskih pomagala i ostalih oblika podrške", ustvrdila je Slonjšak.

Naglasila je i da se osobe s invaliditetom ne smije gledati kroz prizmu troškova, nego kao one za čije se zdravlje, funkcionalnost, obrazovanje, rehabilitaciju i zapošljavanje moraju osigurati i novčana sredstva i odgovoran sustav procjene potreba koji će polaziti od različitosti vrsta i težine invaliditeta.

"Pružanje podrške osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju ne smije biti pitanje milosrđa niti humanosti nego pitanje poštivanja njihovih ljudskih prava. Osobe s invaliditetom su nositelji prava, a država ima obavezu osigurati jednake mogućnosti i stvarnu ravnopravnost za sve svoje građane. Osobe s invaliditetom su, kao i svi ostali - glasači, porezni obveznici i građani. Stoga očekuju podršku državnih institucija i na nju imaju potpuno pravo", poručila je Anka Slonjšak.

Hina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL