Udruga Hiron: Terapijsko jahanje pouzdan je put za rehabilitaciju osoba s invaliditetom

Druženje s konjem i boravak u prirodi ima pozitivan utjecaj na psihu, jača samopouzdanje, stvara osjećaj pripadnosti grupi, što je važno kao fizioterapija

Udruga za rehabilitacijsko i terapijsko jahanje "Hiron" djeluje na ranču u Ribnici, nedaleko od Velike Gorice. Provode programe rekreacije, rehabilitacije i edukacije osoba s invaliditetom uz pomoć konja.

Nakon što je osnovana 2009. godine zbog nedostatka financija Udruga je samrznula svoj rad 2012. i prijetilo joj je gašenje. U veljači 2013. godine došlo je do ponovnog aktivnog rada s novim vodstvom, čemu je pridonio i odbojkaški klub Gorica koji je humanitarnim turnirom "Slaven 2013" skupio sredstva neophodna za funkcioniranje Udruge.
Svi djelatnici Udruge rade volonterski, Tena Matić i Ana Odrčić svako jutro počinju dolaskom na ranč i obavljanjem svakodnevnih poslova u štali koja za sada ima dvije kobile - Fridu i Rosslyn te dva psa. Imaju pomoć fizioterapeutkinje koja dolazi iz Siska i održava satove terapijskog jahanja. Želite li iskusiti terapijsko jahanje cijena sata je 50 kuna. Postoji i mogućnost šetnje na konju za malu djecu i osobe bez invaliditeta kako bi se upoznali s jahanjem, čija cijena je 20 kuna. Članovi Udruge i volonteri na ranču su radnim danom od 10 do 15 sati.

Simulacija hoda

Terapijsko jahanje izvodi se uz pomoć educiranog instruktora jahanja i volontera koji vode konja i hodaju pored jahača. Korisnici terapijskog jahanja uče jahati koristeći verbalne i fizičke signale poput svakog drugog jahača. Kretanje je kod zdravih osoba automatska radnja, ali kada je osobi ograničen ili potpuno oduzet opseg pokreta, jahanje najuspješnije simulira hodanje. Pokret koji se prenosi sa leđa konja na jahača šalje impulse ljudskom tijelu, organizam ih prepoznaje, reagira na njih i pored simulacije kretanja, jahanje poboljšava pokretljivost zglobova, regulira tonus mišića, smanjuje spasticitet, zahtjeva koordinaciju tijela kako bi konj poslušao jahačevu zapovijed. Uz navedeno druženje s konjem i boravak u prirodi ima pozitivan utjecaj na psihu, jača samopouzdanje, stvara osjećaj pripadnosti grupi, što je važno kao fizioterapija.

Poziv volonterima

- Potrebni su nam volonteri na općenitim poslovima, pri pomaganju oko terapijskog jahanja, za pomoć novim korisnicima te brigu oko kobila. Stoga pozivam sve zainteresirane koji su u mogućnosti pokloniti dio svog vremena i one koji mogu donacijama poduprijeti rad Udruge da nas kontaktiraju. Trenutno nam financijsku potporu pruža Sportski savez osoba s invaliditetom Velike Gorice u obliku mjesečnih primanja kojima podmirujemo obveze – kaže Tena Matić, predsjednica Hirona.

Uz rad na ranču, Tena Matić planira pokretanje likovne i radionice keramike za osobe s invaliditetom koje će se održavati u prostorijama Športskog društva osoba sa tjelesnim invaliditetom "Uspon" u Velikoj Gorici.
Za sve informacije možete se javiti Teni Matić na broj 091 548 01 48 ili posjetiti njihovu web stranicu udruga-hiron.weebly.com

Božica Ravlić