Američka agencija koja može biti uzor kada je riječ o zapošljavanju osoba s invaliditetom

Ideja o posebnom selekcijskom programu nastala je onog dana kada je američki predsjednik Obama 26. srpnja 2010. izdao nalog da se mora izraditi model kojim će se zapošljavati osobe s invaliditetom kako bi im se omogućila bolja socijalizacija, učenje novih znanja, ali i stjecanje iskustva

OPM GOV (Office of personal managment, Goverment) radi u nekoliko kategorija zapošljavanja. Središte joj je u Washingtonu, a način funkcioniranja može biti dobar primjer mnogim tvrtkama koje zapošljavaju osobe s invaliditetom.
OPM GOV je agencija osnovana nakon utemeljenja Zakona o državnim službenicima koji je potpisan 1883. godine, a kojim  je ujedno i utemeljeno ustrojstvo tvrtke. U to je vrijeme osnovana i Savezna vlada koja od samog početka potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom, a provodi posebna agencija. Naime, osim što im nude posao ponuđeno je i napredovanje u karijeri. Zapošljavanje osoba s invaliditetom jedna je od ključnih stvari u radu vlade, a  zapošljavanje se odvija brzo i jednostavno kroz tradicionalne ili konkurentske natječaje. Postoji poseban selekcijski program u sklopu kojeg koordinator zapošljava osobe s invaliditetom, ali im i pomaže u smještaju, ukoliko je to potrebno.
Cijela ideja je nastala onog dana kada je američki predsjednik Obama 26. srpnja 2010. izdao nalog da se mora izraditi model kojim će se zapošljavati osobe s invaliditetom kako bi im se omogućila bolja socijalizacija, učenje novih znanja, ali i stjecanje iskustva. Time se povećava i kvaliteta rada Vlade i njezinih agencija, a osobe s invaliditetom imaju mogućnost pokazati sovju nadarenost. Zapošljavanje obuhvaća nekoliko sektora vladinih agencija: koordinacija, ljudski resursi, menadžement, te dužnosničke pozicije, a sve kako bi osobe s invaliditetom pokazale sve svoje potencijale.  Također postoje dvije vrste zapošljavanja: u jednom Vlada koristi posebne ovlasti i osobe s invaliditetom se pritom ne natječu za posao nego imaju direktno zapošljavanje, dok u drugom slučaju osobe s invaliditetom sudjeluju u natječaju s drugim kandidatima i bore se za radno mjesto. Zadržavanje osoba s invaliditetom bitno je zato što se time njih zadržava u državi, jer u suprotnom napuštaju zemlju. Jednako je tako bitno da se osobama s invaliditetom stvori ugodna i pozitivna radna okolina i da osobe koje su im nadređene imaju dobar pristup prema njima. To uključuje tehnologije koje se koriste, ali i sadržaje, prednosti, te mogućnost napredovanja. Osim zapošljavanja, osobama s invaliditetom se nudi mogućnost obuke za pojedino radno mjesto ukoliko to žele. Kroz brojne sastanke dogovoren je program zapošljavanja osoba s invaliditetom kako bi se promicala njihova prava i potencijali, a sve s ciljem da upravo Vlada i njezina tijela budu uzor ostalim tvrtkama. Ukoliko se radi o osobama koje imaju određena oštećenja njima se pruža mogućnost smještaja u blizini radnog mjesta, a na kojem također mogu obavljati svoj posao. Projektom se želi osobe s invaliditetom zadržati u radnom odnosu kako bi bili dio svih budućih projekata, ali i planiranja za buduća vodstva Vlade i vladinih agencija.
Naomi Levin, direktorica Odjela za rad, nedavno je imala predavanje na kojem je istaknula kako im je trenutno najvažniji aspekt zapošljavanje osoba s invaliditetom. To je koncept koji je dio američke povijesti. Smatra da invaliditet osobe koje ga imaju čini jačima i upornijima u ostvarenju svojih životnih ciljeva. Potrebno je samo da vam netko da priliku, a upravo je to Vlada učinila i obećavamo da ćemo u idućih pet  godina zaposliti više od 100 000 ljudi, rekla je Levin. Njezin odjel trenutno čini 3 posto osoba s invaliditetom. Smatra da je potrebno osobama s invaliditetom dati priliku, jer u njima leži velika želja za uspjehom i iskazivanjem svojih sposobnosti. Također kroz svoj rad mogu pridonijeti razvoju društva. Stoga kaže da je potrebno da Vlada što prije odluči osobama s invaliditetom dati još više prostora, omogućiti im radna mjesta, ali i smještaj. Jer upravo je jedna vrsta depresije, koju su mnogi nazivali melankolijom, a koju je imao Abraham Lincoln dovela do volje i želje da se neprestano trudi postići sve zacrtane ciljeve, optimističnije razmišljati kroz rad, ali i pomagati drugima tako što pomaže sebi.

Jasna Ožanić