Anka Slonjšak: Prijedlozi za učinkovitu zaštitu prava osoba s invaliditetom

Predloženim promjenama težilo se i usklađivanju nacionalnog zakonodavstva s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, ali i drugim međunarodnim dokumentima koji jamče poštivanje i zaštitu prava OSI populacije

Tijekom 2013. ili s početkom 2014. godine nastupile su izmjene većeg broja propisa kojima se regulira materija od velikog značaja za osobe s invaliditetom.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, sukladno svojim ovlastima, sudjelovala je u izradama istih zakona, upućujući svoja mišljenja na nacrte prijedloga propisa nadležnim ministarstvima, sudjelujući na okruglim stolovima organiziranima tijekom javne rasprave. Također je upozoravala i parlamentarna tijela o nužnosti unošenja konkretnih promjena u prijedloge pojedinih propisa, a prije nego što isti zakoni dospiju na saborske klupe. Svi prijedlozi pravobraniteljice bili su usmjereni na poboljšanje zakonskih rješenja na način da pruže učinkovitu zaštitu prava osoba s invaliditetom, priznaju im veći standard prava nego što su to priznavali do sada, kao i da dovedu do unaprjeđenja kvaliteta življenja osoba s invaliditetom.

Predloženim promjenama težilo se i usklađivanju nacionalnog zakonodavstva s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, ali i drugim međunarodnim dokumentima koji jamče poštivanje i zaštitu prava osoba s invaliditetom.
Na web stranicama pravobraniteljice za osobe s invaliditetom www.posi.hr možete pročitati mišljenja i prijedloge na novodonesene propise.

Izvor: POSI

Foto: Patrik Macek/PIXSELL