SOIH: Odlični rezultati u liječenju, rehabilitaciji i organizaciji svakodnevnog života osoba s invaliditetom

"Na godišnjoj razini jedan savez dobije oko 500.000 kuna i s tim sredstvima možemo nastaviti s programima", naveo je Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednica saveza osoba s invaliditetom, istaknuvši kako su programi iznimno važni i korisni za osobe s invaliditetom i njihove obitelji

Zajednica saveza osoba s invaliditetom (SOIH) predstavila je danas rezultate trogodišnjih programa koje je financiralo Ministarstvo socijalne politike i mladih, a zaključak je da su polučeni odlični rezultati u liječenju, rehabilitaciji i organizaciji svakodnevnog života invalidnih osoba i njihovih obitelji.
"Programi su završeni krajem prošle godine, a po informacijama iz Ministarstva socijalne politike i mladih nadamo se da će se nastaviti i u slijedećem trogodišnjem razdoblju", rekao je predsjednik SOIH-a Zorislav Bobuš.

Na godišnjoj razini jedan savez dobije oko 500.000 kuna i s tim sredstvima možemo nastaviti s programima, naveo je Bobuš istaknuvši kako su programi iznimno važni i korisni za osobe s invaliditetom i njihove obitelji.

Na predstavljanju je prikazan rad Centra za neovisno življenje u okviru kojega su pravno savjetovalište, IT centar, programi univerzalnog dizajna, mreža žena s invaliditetom.

Prošle je godine uz niz akcija Centar organizirao i kampanju protiv rodno uvjetovanoga nasilja, s posebnim naglaskom na zaustavljanje nasilja nad ženama s invaliditetom. Provedene su akcije i edukacije protiv diskriminacije invalidnih žena u zdravstvu i brojne druge.

Društvo distrofičara Zagreba kroz svoje je programe s vrlo dobrom opremom u centru na zagrebačkim Krugama pokazalo da je cjelogodišnja rehabilitacija itekako svrsishodna, posebice kada se deset dana provodi na moru.

U Savezu društava distrofičara usmjerili su se na organizaciju u pomaganju obiteljima oboljelih od neuromuskulatorne bolesti. Svakodnevna pomoć u organizaciji života važna je za oboljele osobe i njihove obitelji - važna im je podrška, savjeti o pravima, novim pomagalima i lijekovima.

Programima smo ostvarili rezultate koji obvezuju pa se nadamo da će kroz tri godine ti programi postati respektabilni u stručnom i društvenom pogledu, poručio je Bobuš.

Hina

Foto: Borna Filić/PIXSELL