HUPRT: Hrvatska udruga za promicanje i razvoj tiflotehnike

Hrvatska udruga za promicanje i razvoj tiflotehnike osnovana je s nakanom da se znanstveno-tehnička dostignuća primijene u izradi i razvoju tiflotehničkih pomagala kojima se slijepe osobe koriste u svakodnevnom životu

Hrvatska udruga za promicanje i razvoj tiflotehnike je nevladina i neprofitna organizacija, osnovana u veljači 1991., kojoj je cilj unapređenje kvalitete života te zadovoljavanje svakodnevnih potreba slijepih i slabovidnih osoba. Udruga provodi slijedeće aktivnosti: informiranje, educiranje, primjena suvremenih znanstveno-tehnoloških spoznaja u usavršavanju tiflotehničkih pomagala za svakodnevnu životnu upotrebu, suradnja s lokalnom i državnom upravom, institucijama, savezima i drugim udrugama, suradnja s poslovnim sektorom, međunarodna suradnja.

U sklopu svojih aktivnosti, HUPRT kontinuirano radi na organiziranju certificirane ECDL edukacije za osobe oštećenog vida u čiju su svrhu, prvi puta u Hrvatskoj, prilagodili informatičke udžbenike za slijepe i slabovidne osobe, te su u suradnji s Hrvatskim informatičkim zborom omogućili najuspješnijim kandidatima stjecanje licence za ECDL ispitivača - predavača.
Njihov cilj je  otvaranje prvog ECDL testnog centar za osobe s invaliditetom u Europi.

Univerzalni pristup 

Hrvatska udruga za promicanje i razvoj tiflotehnike osnovana je  s nakanom da se znanstveno-tehnička dostignuća primijene u izradi i razvoju tiflotehničkih pomagala kojima se slijepe osobe koriste u svakodnevnom životu.

"Danas okupljamo sve kategorije osoba s invaliditetom i zajednički nastojimo potaknuti stvaranje univerzalnog pristupa pomoći kako bi sve skupine imale jednak tretman. Surađujemo s državnim i lokalnim institucijama, s fakultetima, poslovnim sektorom i mnogim nevladinim organizacijama-",  naveo je predsjednik udruge Nikola Glibo.

Izdvajamo važnija postignuća iz dosadašnjeg rada: izradili smo reljefni atlas Republike Hrvatske za slijepe osobe; izradili smo kartu tramvajske mreže Grada Zagreba za slijepe osobe; u suradnji s Kaznionicom Lepoglava izradili smo društvene igre za slijepe osobe; pokrenuli smo projekt informatičkog opismenjavanja osoba oštećenog vida u sklopu kojeg su slijepim osobama prvi put prilagođeni ECDL priručnici.

Organizirali smo individualnu informatičku edukaciju za gluhoslijepog polaznika. Dvije osobe s težom disleksijom educirali smo za korištenje besplatnog čitača zaslona kako bi lakše savladali čitane i pisane forme.

Za osobe s tjelesnim oštećenjem koje su vozači i imaju vlastita vozila s ručnim komandama organizirali smo trening sigurnije vožnje. Za sve kategorije osoba s invaliditetom organizirali smo radionice Nikola Glibo iz HUPRT-a prima plaketuosobnog razvoja i psihološko savjetovanje.

Malo nas je al' nas ima

Vrlo posjećene i pozitivno komentirane bile su aktivnosti kojima su obilježili Međunarodni dan bijeloga štapa 2012. godine na Trgu bana Jelačića: izložba reljefnih fotografija u mračnoj komori, izložba vizualnih doživljaja predmeta slabovidnih osoba prikazana fotografijama te turistički obilazak znamenitosti Gornjega grada upotpunjen reljefnim replikama pojedinih objekata.

U prostoru udruge 2011. godine otvorili su i prvi ECDL Testni centar za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, gdje su i licencirani ispitivači osobe s invaliditetom. Hrvatski informatički zbor, najviša informatička instancija u zemlji, udruzi HUPRT je 2012. godine dodijelila priznanje PLAKETA INFORMATIKA za uključivanje slijepih i slabovidnih osoba u svakodnevnu primjenu IT-a.

Trenutačno provode trogodišnji program pod nazivom "Centar za informiranje, edukaciju i tehničku podršku korisnicima oštećenog vida" u sklopu kojeg je zaposleno 5 osoba od kojih su 4 s invaliditetom - 2 slijepe, jedna slabovidna i jedna s oštećenjem donjih ekstremiteta.

Aktivnosti prilagođavaju zahtjevima korisnika i tržišta rada. Korisnike informiraju o pravima, mogućnostima i aktivnostima koje nude. Provode razne edukacije: vježbe korištenja tipkovnice "daktilografija", osnovnu informatičku edukaciju o korištenju čitača zaslona, certificiranu ECDL edukaciju, osnovno i napredno korištenje pojedinih računalnih aplikacija.

Imaju i prvi ECDL Testni centar za osobe s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, prostorno prilagođen svim kategorijama invaliditeta.
Od edukacija koje nude izdvajaju:
- osnovna edukacija za korištenje računala uz pomoć čitača zaslona
JAWS for Windows,
- daktilografske vježbe za nove korisnike računala koji ne poznaju
rad na tastaturi,
- dodatna edukacija za iskusne korisnike koji žele unaprijediti
svoje znanje i vještine.
Od usluga koje nude u sklopu tehničke podrške izdvajamo:
- savjetovanje kod nabave informatičke opreme,
- dijagnostika sustava,
- instalacija softvera,
- prilagodba računala za potrebe slijepih i slabovidnih osoba,
- stručna pomoć pri otklanjanju problema na softveru računala.

Imaju evidentirana 458 korisnika, a da bi sudjelovali u aktivnostima koje udruga provodi, ne moraju biti članovi naše udruge niti plaćati ikakvu pristojbu.

Sve informacije o radu udruge i o projektnim aktivnostima dostupne su putem e-mail adrese : info(at)huprt.hr

B. Ravlić