Anka Slonjšak: Županica Lovrić Merzel izrekla je diskriminirajući stav prema osobama s intelektualnim teškoćama

"Zbog činjenice da se takvim javnim govorom izravno šire predrasude i stereotipi o osobama s invaliditetom i da su gledatelji doživjeli ovakav govor kao javno poniženje građana s intelektualnim teškoćama, očekujemo ispriku županice Lovrić Mezrel njima i njihovim obiteljima", stoji u priopćenju pravobraniteljice za OSI

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak priopćila je večeras da očekuje ispriku županice Marine Lovrić Merzel zbog izjave kojom se šire predrasude i stereotipi o osobama s intelektualnim teškoćama.
Gostujući u Središnjem Dnevniku HRT-a 2. veljače županica Marina Lovrić Merzel izjavila je da "građani njezine županije nisu mentalno retardirani niti bolesni..." čime je iskazala svoj omalovažajući i diskriminirajući stav prema osobama s intelektualnim teškoćama, navodi u današnjem reagiranju pravobraniteljica Anka Slonjšak.

"Zbog činjenice da se takvim javnim govorom izravno šire predrasude i stereotipi o osobama s invaliditetom i da su gledatelji doživjeli ovakav govor kao javno poniženje građana s intelektualnim teškoćama, očekujemo ispriku županice Lovrić Mezrel njima i njihovim obiteljima. Ujedno je pozivamo da se upozna s osobama koje su na ovaj način drugačije od drugih i uvjeri se u njihove ljudske kvalitete, kao i teškoće na koje nailaze upravo zbog sličnih stavova društva", kaže se u priopćenju pravobraniteljice Slonjšak.

Pravobraniteljica navodi da je primila reakciju gledateljice, koja je istaknula da se invaliditet te skupine osoba koristio u pogrdnom kontekstu kad se "željelo reći 'da su to osobe koje nemaju svoje stavove niti građanska prava da procijene nečiji rad u kontekstu boljitka za zajednicu'".

Županica Lovrić Merzelu razgovoru za Soundset radio ispričala se zbog te izjave istaknuvši kako joj nije bila namjera nikoga uvrijediti i rekla je da je spremna dodatno se ispričati.

Spomenutu izjavu sisačko-moslavačka županica dala je odbacujući optužbe da je naređivala lažiranje računa a novac koristila za osobne i stranačke svrhe, koje je protiv nje iznijela bivša predstojnica njenog kabineta Jasmina Jovev.

Hina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL