Gradonačelnik Bandić: Na Festivalu 'Kave i čokolade' najviše sam uživao u delicijama koje proizvode osobe s invaliditetom

Povodom njihova prvog nastupa na Festivalu 'Kave i čokolade' nakratko smo porazgovarali i s predsjednikom Udruge invalida Križevci Petrom Gatarićem koji nije krio svoje ushićenje zbog pozitivnih reakcija posjetitelja na čokolade i praline 'Hedona'

Biti nazočan na otvaranju 3. Festivala 'Kave i čokolade' na Trgu žrtava fašizma u zgradi Hrvatskog društva likovnih umjetnika (bivša džamija), koji traje do 9. veljače, bio je veliki gušt, samo ne za nas osobe u invalidskim kolicima. Nama pristup, naime, u zgradu HDLU-a nije omogućen. Ali to je već ona uobičajena priča o pristupačnosti za nas osobe s invaliditetom.

Ulaz na festival je slobodan, a pokrovitelji ovog 'slatkog hepeninga'  su Grad Zagreb, Turistička zajednica Grada Zagreba i gradonačelnik Milan Bandić koji je ga je i otvorio. Promrzao ispred zgrade HDLU-a, onako sklupčan u kolicima i tužan što ne mogu degustirati čokoladne delicije, dočekao sam prvog čovjeka Zagreba i postavio mu par pitanja na koja je spremno odgovorio.

Milan Bandić: Fasciniran sam 'Hedonom'

Gradonačelniče, imali ste priliku na 3. Festivalu 'Kave i čokolade' probati proizvode čokolaterije 'Hedona', koje proizvode osobe s invaliditetom iz Križevaca. Kako Vam se svidio njihov proizvod i što mislite o samom projektu kojeg su pokrenuli?
- Upravo su me najviše fascinirale osobe s invaliditetom iz Križevaca, koji su napravili prave majstorije od čokolade. Dobio sam jedno srčeko od njih, a prvom prilikom kad budem išao u sjeveroistočni dio Hrvatske svakako ih imam namjeru posjetiti - rekao mi je gradonačelnik Bandić.
Kao što vidite gradonačelniče, osobama s invaliditetom nije moguć ulaz u prostor Hrvatskog društva likovnih umjetnika gdje se održava Festival. Znam da je to objekt pod kulturnom zaštitom i kako se ne može tek tako raditi građevinske intervencije, ali ipak što učiniti da i mi osobe s invaliditetom imamo prigodu posjećivati događaje koji se organiziraju u HDLU?
- Stavit ćemo u ova dva dana nešto priručno, ali tu treba naći rješenje uz pomoć projektanta koji je izvodio HDLU,  odnosno bivšu Džamiju. On treba dati svoj blagoslov, a onda ćemo napraviti mali eskalator da osobe s kolicima mogu nesmetano ulaziti - obećao je gradonačelnik Bandić. Novinar In-Portala Marko Damjanović s Petrom Gatarićem, predsjednikom Udruge invalida Križevci

Socijalno poduzeće iz Križevaca koje proizvodi čokolade i praline pod imenom 'Hedona' a koje su se tako dojmile gradonačelnika Bandića, osnovala ga je Udruga invalida Križevci. Projekt 'Hedona', uzgred, zaposlio je pet osoba s invaliditetom.

Petar Gatarić: Hedona je čudo

Povodom njihova prvog  nastupa na Festivalu 'Kave i čokolade' nakratko sam porazgovarao i s predsjednikom Udruge invalida Križevci Petrom Gatarićem koji nije krio svoje ushićenje zbog pozitivnih reakcija posjetitelja na čokolade i praline 'Hedona'.

- Udruga invalida Križevci djeluje od 1999. godine. Imamo sreću što nam je Grad Križevci dodijelio prostor na korištenje, gdje nam podmiruje troškove režija jer, kao što znate, to je iznimno veliki teret za jednu udrugu. To samo znači kako je Grad prepoznao potrebu osoba s invaliditetom. Moje je mišljenje kako udruge koje okupljaju osobe s invaliditetom, jako teško bez potpore Grada i lokalne zajednice mogu u ovim vremenima egzistirati. Ne mislim tu samo na financijsku potporu, već pomoć u partnerstvu, pomoći oko izrade projekata za natječaje EU gdje koristimo usluge gradskih službi. Mi smo intenzivno počeli pisati programe od 2002. godine, a prije tri godine počeli smo razmišljati o osnivanju socijalnog poduzeća. Razmišljali smo kako što više zaposliti osobe s invaliditetom. Prvo smo okupili stručnjake Križevaca iz svih područja, potom smo razvijali program korak po korak, Okvirna ideja bila je proizvesti čokoladu i praline a mnogo osoba s invaliditetom završava srednju školu za pomoćne kuhare i ostaju nezaposleni s tim zanimanjem. Znali smo da pekara i slastičarni ima dovoljno, stoga smo se odlučili na proizvodnju čokolade i pralina. Poduzetnički centar nam je napravio business plan te smo se prijavili na Ministarstvo poduzetništva i obrta koje je raspisalo natječaj o bespovratnim sredstvima. Imali smo i nešto vlastitih sredstava. Početkom 2012. godine, u veljači, osnovali smo socijalno poduzeće, gdje je zaposleno šest osoba od kojih su pet osobe s invaliditetom. Osoba koja je tehnolog nema invaliditet, a ponosni smo što je direktorica poduzeća osoba s invaliditetom visoke stručne spreme. 
Koje ste proizvode na Festivalu 'Kave i čokolade' došli prezentirati?
- Mi tu promoviramo tamne, mliječne i voćne čokolade, ukupno sedam vrsta. Također, imamo za ponuditi jedanaest vrsta pralina. Naravno mi tu očekujemo kupce, prema njihovim željama ako ih iskažu možemo proširiti i prilagoditi ponudu.
Jesu li osobe s invaliditetom koje ste zaposlili u vašem socijalnom  poduzeću opravdali očekivanje i povjerenje?
- U potpunosti su ga opravdale. Jednako mogu obavljati posao poput ostalih radnika koji nemaju invaliditet. To pokazuje kvaliteta čokolada i pralina koje oni proizvode, jer da to nije tako naši proizvodi ne bi bili prepoznati i traženi - zaključuje Petar Gatarić, predsjednik Udruge invalida Križevci
Marko Damjanović