Studija: Osamljenost je jedan od ključnih faktora u smrtnosti starijih osoba

Ranija istraživanja povezala su osamljenost s nizom drugih problema - od povišenog krvnog tlaka i oslabljenog imuniteta do većeg rizika za depresiju, srčane i moždane udare

Osamljenost u starijoj dobi može biti dvostruko opasnija od pretilosti, utvrdili su britanski znanstvenici po kojima osjećaj izoliranosti može imati pogubni utjecaj na zdravlje i izglede za preranu smrt starije populacije.
Znanstvenici su pratili više od dvije tisuće osoba u Britaniji starijih od 50 i otkrili da najosamljenije osobe imaju dvostruko veće izglede umrijeti tijekom šestogodišnjeg istraživanja od onih najmanje osamljenih, prenosi list Guardian.

U usporedbi s prosječnom osobom obuhvaćenom istraživanjem, oni koji su bili osamljeni imali su 14 posto veći rizik od prijevremene smrti što znači da je osamljenost dva puta opasnija po život od pretilosti. Siromaštvo je povećavalo rizik od prerane smrti za 19 posto.

Ranija istraživanja povezala su osamljenost s nizom drugih problema - od povišenog krvnog tlaka i oslabljenog imuniteta do većeg rizika za depresiju, srčane i moždane udare.

Psiholog John Cacioppo sa sveučilišta Chicago kaže kako je bol koja prati osamljenost slična fizičkoj boli.

Hina

Foto: Goran Jakus/24sata