Nacionalni dan borbe protiv epilepsije: Oboljeli su često stigmatizirani i izolirani u društvu

Cilj je Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije, kojeg je 2008. proglasio Hrvatski sabor, podići svjesnost u društvu da su to jednako uspješne osobe kao i svi ostali. Krive predrasude treba mijenjati, posebno kada su u pitanju oboljela djeca, stigmatizirana i od profesionalaca i od školskih kolega, istaknula je Matilda Kovač Šižgorić, tajnica Hrvatskog društva za dječju neurologiju

Liječenje epilepsije bitno je uznapredovalo, ali predrasude prema oboljelima i dalje su duboko ukorijenjene u društvu, upozoreno je danas na Tribini Grada Zagreba u povodu obilježavanja Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije, 14. veljače.
Epilepsija je najčešća kronična neurološka bolest, od koje u Hrvatskoj boluje oko 40 tisuća ljudi, a samo u Zagrebu svake je godine oko 800 novooboljelih. Kod dvije trećine osoba ona se uspješno liječi lijekovima, s tim da u zadnje vrijeme postoji mogućnost i vrlo uspješnog neurokirurškog liječenja.

Iako se kampanja za osvješćivanje građana Hrvatske o epilepsiji sustavno provodi još od 2006. godine, oboljele još uvijek prati stigma. Ispitivanje provedeno u Hrvatskoj pokazalo je da čak 30 posto ljudi smatra da je epilepsija psihička bolest, a 17 posto da je riječ o zaraznoj bolesti. Oko 17 posto ispitanika ne bi željelo živjeti s oboljelim i smatraju da oni ne bi trebali imati djecu. Četrdeset jedan posto oboljelih osjeća se stigmatizirano, a 29 posto ispitanih smatra da bi im trebalo dati lošije poslove, upozoreno je na tribini.

Cilj je Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije, kojeg je 2008. proglasio Hrvatski sabor, podići svjesnost u društvu da su to jednako uspješne osobe kao i svi ostali. Krive predrasude treba mijenjati, posebno kada su u pitanju oboljela djeca, stigmatizirana i od profesionalaca i od školskih kolega, istaknula je Matilda Kovač Šižgorić, tajnica Hrvatskog društva za dječju neurologiju.

Kako bi se taj problem što učinkovitije počeo rješavati, pomoćnik pročelnice zagrebačkog Gradskoga ureda za zdravstvo Slavko Antolić najavio je programe u zagrebačkim školama koji će početi s primjenom iduće školske godine. Obuhvatit će tribine i radionice u školama, a na njih će dolaziti neurolozi, pedagozi i psiholozi.

Hrvoje Hećimović, neurolog i voditelj Centra za epilepsije pri KBC-u Sestara milosrdnica, govoreći o programu neurokirurškog liječenja epilepsije, rekao je da se taj program s 86-postotnim uspjehom od 2009. godine provodi u Vinogradskoj bolnici.

Čak 86 posto osoba koje su se podvrgnule zahvatu nisu više imale napadaje. Operacije radi tim educiran u inozemstvu, a svaki mjesec obave barem jedan zahvat. Odabiru se najteži pacijenti s dramatičnim napadima, koji se dobrovoljno odlučuju na operacije da bi podigli kvalitetu života-

"Tko god dođe u Vinogradsku i prepoznamo da boluje od takve tvrdokorne epilepsije, može ući u naš preoperativni program", poručio je dr. Hećimović.

U povodu Nacionalnog dana, u subotu od 11 do 13 sati u Kaptol centru u Zagrebu organizira se neobavezno druženje podrške oboljelima od epilepsije, a u 12 sati trebao bi ih obići i gradonačelnik Milan Bandić.

Hina